Ziua Internaţională a Apei

Ziua Internaţională a Apei

0 352
În fiecare an la 22 martie se celebrează Ziua Mondială a Apei (World Water Day). Adunarea Generală a OrganizaÅ£iei NaÅ£iunilor Unite a anunÅ£at perioada 2005-2015 drept Deceniu InternaÅ£ional „Apa pentru viaţă” în scopul ridicării nivelului cunoÅŸtinÅ£elor, fapt ce va condiÅ£iona acÅ£iuni reale. Scopurile Deceniului InternaÅ£ional constau în sporirea nivelului de informare referitor la problemele acvatice la toate nivelurile ÅŸi crearea condiÅ£iilor favorabile pentru organizaÅ£ii ÅŸi persoane cointeresate, în realizarea programelor ÅŸi proiectelor tangenÅ£iale apelor, pentru asigurarea atingerii scopurilor stipulate la nivel mondial din punct de vedere a problemelor acvatice.
Apa este componentul cel mai dinamic al mediului natural  ÅŸi prezintă prin sine cea mai importantă resursă naturală.  Monitorizarea ÅŸi prognozarea tuturor fenomenelor  tangenÅ£iale apei,  reprezintă baza utilizării raÅ£ionale a resurselor acvatice ÅŸi sporirii vitalităţii în societate, în aspectul  luptei cu fenomenele stihinice de risc acvatic. În ultimele decenii stihiile provoacă  jertfe omeneÅŸti ÅŸi mari pagube economice. Statistica indică , că cel mai mare pericol  de moarte sau de leziuni grave provine de la inundaÅ£ii, pot fi avariate staÅ£iile de captare, de epurare a apei, întrerupînd temporar asigurarea normală, de care depinde sănătatea populaÅ£iei.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat  reprezintă o instituÅ£ie destinată monitorizării calităţii mediului, posedă un volum de informaÅ£ie, care permite infornarea serviciilor de rigoare în executarea măsurilor  pentru minimalizarea riscului fenomenelor hidrometeorologice periculoase, reducerea la minimum a pericolelor directe ÅŸi indirecte asupra populaÅ£iei ÅŸi economiei. Indiferent de faptul în ce aspect va fi cercetată apa, ca apă pentru generaÅ£iile viitoare sau ca apă în viitor, ea va rămîne cea mai importantă, limitată ÅŸi  vulnerabilă resărsă naturală disponibilă în prezent.
Sarcina Serviciului Hidrometeorologic de Stat constă în aprecierea acestei resurse ÅŸi prognozarea calităţii ei pe viitor în scopul asigurării posibilităţii generaÅ£iilor  următoare  de a menÅ£ine ÅŸi îmbunătăţi calitatea veÅ£ii sale.  
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.