Ziua Imnului boicotata de maghiari

Ziua Imnului boicotata de maghiari

0 173

Reprezentantii maghiarilor din Secuime au lipsit de la sarbatorirea Zilei Imnului la Miercurea Ciuc. La ceremonie au participat doar cateva persoane, reprezentantii Prefecturii, IPJ, comandantul Brigazii 61 Vanatori de Munte, veterani de razboi, cadre militare si cativa reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, adica ce sufla romaneste pe acolo.
Din partea CJ Harghita a fost delegat, de catre presedintele Consiliului Judetean, Borbely Csaba, unul dintre cei doi consilieri romani, mai precis Vladeanu Cristinel, iar repezentantii primariei municipiului Miercurea Ciuc au lipsit, la fel ca si in alti ani.
La ceremonie nu a fost prezent niciun reprezentant sau ales local al maghiarilor din judet.

Prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan, a multumit participantilor pentru prezenta si a subliniat ca, in alte judete, Ziua Imnului National este sarbatorita cu mai mult fast si asa cum se cuvine unui asemenea eveniment.
„Noi ne-am obisnuit cu aceasta formatie, cu cativa cetateni ai municipiului Miercurea Ciuc, care simt si traiesc romaneste. M-ar bucura tare mult ca la aceasta sarbatoare de suflet a poporului roman sa participe cat mai multi cetateni ai municipiului Miercurea Ciuc, atata timp cat sunt cetateni ai Romaniei. Eu cred ca nu este un efort iesit din comun sa ne respectam reciproc acele simboluri pentru care, efectiv, fiecare are o traire aparte”, a declarat prefectul Harghitei.
Constantin Strujan a subliniat ca reprezentantii Guvernului in teritoriu au facut intotdeauna in asa fel incat au respectat populatia majoritara si cea minoritara si au participat la acele manifestari de suflet pe care majoritarii locali le-au organizat.
„Din pacate, si va spun cu un mare regret, nu putem sa constatam acelasi lucru, in sensul ca autoritatile publice locale si autoritatile publice judetene participa cu acelasi interes la manifestarile de suflet ale poporului roman”, a adaugat Strujan.
Prefectul si-a exprimat speranta ca fiecare va avea puterea sa treaca peste acele resentimente pe care le are mai mult sau mai putin obiective si considera ca acele resentimente sunt generate de anumite situatii care exista pe intreg teritoriul Romaniei.
„Va asigur ca noi, cei care suntem delegati sa gestionam problemele guvernului in teritoriu, dorind sa cream un echilibru, o pace si o liniste sociala, o convietuire pasnica intre toti cei care suntem cetateni ai României”, a adaugat oficialul.
Strujan incearca si un pronostic, declarand ca, in anii care urmeaza, tot mai multi cetateni din Miercurea Ciuc vor fi prezenti la ceremoniile organizate la diverse sarbatori nationale.
„Sa ne ramana in suflet ziua de astazi intotdeauna si in fiecare an sa ne uitam in jur si sa vedem daca cei care participa sunt mai multi pe an ce trece. Eu sunt convins ca daca vom trece peste resentimente, peste acele orgolii personale, peste acele lupte care uneori depasesc limita bunului-simt, aceasta piata (unde s-a sarbatorit evenimentul, n.a.) va fi plina de cetateni si vom putea sa sarbatorim impreuna toate acele momente pe care, prin lege, noi, cetatenii Romaniei, le sarbatorim in fiecare an”, a mai spus prefectul.
Personal il vad pe acest prefect, cu tonul sau impaciuitor si cam prea bland fata de situatia reala, ca pe un biet contabil dintr-un birou cenusiu care numai acasa indrazneste sa isi exprime bland oarece ganduri fata de nevasta de alta etnie si obiceiuri, om fara alte mari pretentii decat sa aiba munca si acasa linistea, dar al carui copil a ajuns mare fante de cartier si pe care incearca sa-l dojeneasca, fara sa-i puna piciorul in prag atunci cand, cu ocazia unui eveniment in familie, golanul nu sta la masa impreuna cu ceilalti, ci tocmai violeaza in dormitor, impreuna cu alti golani de teapa lui, vreo minora vizata de mai multa vreme.
Si nu ungurii sunt de vina, ci seria de guverne care a permis afisarea fatisa a insemnelor altor state pe propriul teritoriu, fara respect reciproc. In asemenea caz as interzice maghiarilor din Secuime sa afiseze in public insemne unguresti, acestea putand fi agatate doar pe proprietati particulare, de la poarta si pana in buda. Iar cine nu se conformeaza, la zdup cu el pe cateva luni bune, chiar daca, dupa aceea, va fi privit ca un erou. Cati asemenea eroi vor fi acceptati? Unul, zece treizeci, caci dupa aceea se umple caruta si nu mai este loc si pentru altii, lumea plictisindu-se. Caci a cam trecut vremea duhului blandetii.
Dar la ce te poti astepta cu asemenea guvernanti cum ii are in present Romania? De aceea „Doamne, ocroteste-i pe romani!”

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.