Ziua Frantei la Bistro de l’Arte

Ziua Frantei la Bistro de l’Arte

0 53

Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificatie deosebita, cu o puternica incarcatura emotionala. Fiind vorba despre Revolutia Franceza, de la 1789 incoace, se poate spune ca ziua de 14 iulie a insemnat sfarsitul a ceea ce s-a numit “Vechiul Regim” si, totodata, inceputul unei noi ere.
Ziua de 14 iulie este sarbatorita pentru prima data de catre francezi exact un an mai tarziu, in 1790, sub numele de “sarbatoarea Federatiei”, printr-o mare adunare populara pe Champs de Mars, la Paris. Este prima aniversare a acestei zile, care va deveni, abia dupa aproape un secol, ziua nationala a Frantei.
Dupa primul razboi mondial, ziua de 14 iulie a fost celebrata, in 1919, cu mult fast, ca o adevarata sarbatoare a victoriei. In acelasi spirit festiv, francezii s-au bucurat de aceasta zi si in 1945, la un an de la eliberarea Parisului.
Desi steagul tricolor (rosu, alb si albastru) reprezinta Franta, personajul feminin Marianne a ramas un simbol al Frantei, al Revolutiei si al republicii. Este vorba despre o tanara, care poarta o boneta frigiana pe cap, iar numele sau provine din numele compus Marie-Anne, foarte raspandit in secolul al XVIII-lea.
Brasovenii pot fi si ei alaturi de francezi in aceasta zi solemna daca vor merge astazi la Bistro de l’Arte. In aceasta locatie va fi sarbatorita ziua Frantei si toti cei prezenti se vor putea bucura de mancaruri frantuzesti, sansonete si vinuri bune.
Evenimentul va fi deschis incepand cu ora 20:00, iar intrarea costa 35 de lei, in acest pret fiind incluse bufetul, un pahar de vin alb sau rosu si apa. Pentru rezervari puteti suna la 0722219980.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.