,,Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, marcată printr-o manifestare, la Brașov

,,Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, marcată printr-o manifestare, la Brașov

0 136

La Monumentul Luptătorilor din Rezistența Anticomunistă, din Piața Teatrului „Sica Alexandrescu” din Brașov s-a desfășurat luni un ceremonial, pentru a marca ,,Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, care a fost celebrată sâmbătă. La manifestare au fost prezenți foști deținuti politic, reprezentanți ai autorităților locale, dar și elevi și profesori.


,,Prin atitudinea noastră, am demonstrat cu certitudine că în această țară nu toți am fost niște lași și niște lingăi ai Partidului Comunist și ai Moscovei. Au existat bărbați și femei, care, atunci când a fost vorba de salvarea demnitătii acestui neam, nici măcar jertfa supremă nu li s-a părut ar fi prea mult. Ne aflăm aici, în fața acestui monument și trebuie să ne imaginăm zecile de mii de morminte necunoscute nouă, pâna în ziua de astăzi. Noi am construit barajul de la Bicaz, noi am construit combinatele chimice de la Onești Borzești, acum or fi malluri acolo și acolo am lăsat sute de morți. Noi am construit din Balta Brăilei Delta Dunării, noi am făcut canalele de irigații din Bărăgan, noi am tăiat iarna, cu picioarele în apă, stuf la gurile Dunării și peste tot am lăsat sute și sute de morți îngropați mișelește în miez de noapte, între orele 1 și 2, fără cruce, fără lumânare, fără preot, fără nimic„, a declarat Octav Bjoza, presedintele Asociației Foștilor Detinuți Politic din România.

Ziua Deținutilor Politic este o zi despre onoare. Este o zi despre principii, de la care nu abdici. Este o zi a credinței în Dumnezeu, de care niște români nu s-au lepădat. Este o zi a exemplului de urmat. Este și ziua în care celebrăm dragostea de țară, patriotismul. Pentru ca, până la urmă, de aceea comuniștii au pronunțat condamnări aspre, la închisoare, la muncă epuizantă. Sperau ca, în felul acesta, să obțină înfrângerea unor oameni. Dar aceștia nu s-au lăsat învinși. Mă întreb, deseori, câți dintre noi am avea tăria de caracter a acelor oameni. Câți dintre noi am refuza să colaborăm și câți am ajunge la compromisuri cu asupritorii. Poate că am fi mai mulți care am rezista, dacă ne-am gândi la deținuții politic, dintre 1944-1989. Ei au ținut vie flacăra luptei anti-comuniste„, a spus subprefectul Adrian Folea.

Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul luptătorilor din rezistenţa anticomunistă

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.