Ziua când tefeliștii au întors oficial armele: Mineriada lui Iohannis

Ziua când tefeliștii au întors oficial armele: Mineriada lui Iohannis

0 29

24 noiembrie e ziua cînd cel mai mare politician al țării, Ionel Brătianu, a închis ochii. Dar ea devine, începînd de azi, și ziua marii răsuciri a mișcării #Rezist împotriva celor pe care i-a susținut cu furie ani de-a rîndul: Iohannis și PNL. Printr-un manifest semnat de zeci de ONG-uri și de lideri ai soocietății civile, se anunță declanșarea războiului contra proaspeților aliați ai PSD, iar preșdintelui i se aduce cea mai terifiantă acuzație, aceea de mineriadă politică aidoma celor iliesciene. (B.T.I.)

Prezentăm manifestul integral, difuzat azi în Revista 22 și semnat de nume sonore precum Mircea Cărtărescu, Tudor Chirilă, Vladimir Tismăneanu, Ada Solomon, Andrei Oișteanu, Brîndușa Armanca, Florin Buhuceanu, Magda Cârneci, Mihaela Miroiu, Mircea Mihăieș, Monica Macovei, ca și ONG-uri precum Grupul pentru Dialog Social, Corupția ucide, Inițiativa România, Geeks for Democracy, Freedom House România, Societatea Timișoara, #REZISTENȚA, Timișoara Civică, Umbrela Anticorupție șamd (subtitlurile ne aparțin):

Regimul Iohannis – vinovat pentru zeci de mii de morți

„Suntem tot aici. V-am văzut, cu stupefacție și dezgust, cum nimic nu v-a putut opri să puneți în practică cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990: nici sutele de morți zilnice (fiindcă, pentru a vă numi guvernul vostru, nu ați ezitat să-i abandonați pe cei mai vulnerabili medical dintre noi), nici explozia îngrozitoare a prețurilor (fiindcă nu ați ezitat să-i abandonați pe cei mai vulnerabili economic dintre noi), nici gândul că nerușinarea cu care călcați în picioare votul pe care l-ați cerut aduce la disperare o Românie întreagă – încât, așa cum arată un sondaj recent, sute de mii de tineri vor, din nou, să-și ia lumea în cap din pricina voastră.
Ca după mineriade.
Exact asta ați făcut, în traumatizantele ultime luni: o mineriadă politică.
Ca și atunci, ați adus la putere un guvern care e, de fapt, o restaurație.
Ca și atunci, ați zdrobit ceea ce se construise în săptămâni și luni (și ani, de data asta) de proteste curate care cereau un destin european pentru România.
Ca și atunci, sunteți pe cale să distrugeți exact combustibilul esențial al unei națiuni: speranța, cea care ne-a ținut sute de zile la rând în stradă, cea care ne-a îngăduit să credem în România europeană.

Iohannis a adus la putere partidul contra căruia a luptat strada

Speranța pe care am așteptat să o construiți. Pentru care ne-ați cerut votul – ca să alungăm de la putere partidul explicit antieuropean, cel împotriva căruia am luptat în stradă, cel care a fost blamat în Parlamentul European, cel avertizat de Comisia Europeană, de ambasade și de partenerii noștri strategici să abandoneze programul dement de sabotare a României europene, cel care ne-a reprimat cu gaze și grenade în 10 august 2018. Și pe care, cinic, l-ați adus înapoi la putere. Ce ați făcut acum este desăvârșirea violenței de atunci.
Dar noi suntem tot aici. Să nu credeți că, dacă n-am ieșit în stradă, nu v-am văzut. Sau că nu vom ieși, de îndată ce veți începe să încălcați din nou aceleași linii roșii care ne asigură destinul european. Aceste linii sunt pentru noi ne-negociabile.

Se va ieși iar în stradă. De data asta împotriva regimului Iohannis

Vă cerem, așadar, aceleași lucruri pentru care am protestat în stradă:
– repararea legilor Justiției (conform rapoartelor MCV și deciziilor Comisiei de la Veneția; inclusiv cu desființarea SIIJ – și excluzând reînființarea ei în altă formă),
– repararea legilor electorale (pentru alegerea primarilor în două tururi),
– desființarea pensiilor speciale,
– un guvern fără dosare penale,
– depolitizarea instituțiilor de stat, instalarea criteriilor competenței și meritocrației în selecție
– transparența totală a cheltuirii banilor publici din programele PNDL și PNRR.

Suntem cu ochii pe voi pentru a vă împiedica să introduceți legi periculoase, ca de exemplu o lege care să interzică dreptul la avort sub pretextul sporului demografic.
De îndată ce veți legifera împotriva acestor cereri, veți fi în mod explicit inamicii României europene – pentru care vom lupta din toate puterile. Inclusiv în stradă.


Suntem tot aici. Și credem la fel de neclintit în destinul european al României.

Nu încercați să-l sabotați. Fiindcă vom lupta pentru el până la capăt. Așa cum am făcut-o împotriva partidului toxic cu care ați ales să vă asociați.
Și, așa cum am învins atunci, o să învingem și acum.
Fiindcă noi, spre deosebire de voi, nu abandonăm România.

24 noiembrie 2021”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.