Zilele sf. Andrei la Brasov

Zilele sf. Andrei la Brasov

0 122

Se stie ca vor fi aduse la Brasov, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, care simbolizeaza Marea Unire de la 1918 intr-o Romanie asemanatoare cu cea a Regatului lui Decebal, moastele sf.Andrei. Pentru ambele evenimente care vor fi sarbatorite concomitent, autoritatile locale au inceput deja pregatirile.
Astfel, in ce priveste Ziua Nationala, aceasta va fi marcata cu un ceremonial militar si religios, urmat de o parada militara, in cursul diminetii de 1 decembrie, in Piata Tricolorului.
In ce priveste Saptamana Sfantului Andrei, aceasta va incepe inca din 28 noiembrie la Brasov. Se va sfinti,la biserica sf.Nicolae din Prund, icoana Maicii Domnului, pentru a fi trimisa la New York comunitatii romane de peste Ocean, deasemenea fiind sfintite tot atunci si patru icoane ale Sf.Andrei, pentru a fi apoi daruite trupelor de soldati romani care lupta pentru Patrie inafara granitelor tarii.
Pe 30 noiembrie moastele sf.Andrei se vor afla in biserica Sfintilor Imparati Constantin si Elena din Predeal, unde vor sta pana in dimineata zilei de 1 decembrie, publicul avand acces la ele. Se asteapta un numar de circa 20 pana la 25 de mii de pelerini.
Pe 1 decembrie moastele vor fi aduse la Brasov, unde urmeaza sa se organizeze o procesiune pe la mai multe biserici, procesiunea avand ca punct terminus bd. Eroilor. Aici va avea loc un ceremonial religios, transmis si de posturile de televiziune TVR, TVR International si BBC..
Pentru pastrarea ordinei si pazei, atat cu ocazia aducerii sfintelor moaste, cat si pentru desfasurarea – sa nu uitam! – a alegerilor parlamentare, Institutia Prefectului va incheia marti sau miercuri protocoale cu Politia, Jandarmeria, Politia Comunitara si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Brasov protocoale, in urma carora evenimentele vor fi tinute sub control de circa 800 de angajati ai institutiilor sus-amintite.
Daca la urne ne-am obisnuit si ne asteptam ca prezenta sa nu fie prea mare – un lucru negativ, atingand inconstienta – se asteapta ca opusul sa existe in ce priveste moastele sf.Andrei. Sa speram ca atat brasovenii, cat si turisti si pelerini veniti din alte parti, sa nu repete scenele vazute prin alte orase unde au mai fost anul acesta aduse moastele unor sfinti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.