Zilele Europene ale Patrimoniului la Brasov

Zilele Europene ale Patrimoniului la Brasov

0 215
Locuri familiare si totusi nestiute sau inaccesibile publicului larg isi vor primi admiratorii in cadrul unui eveniment organizat sub egida Zilelor Europene ale Patrimoniului, intitulat “Porti deschise – Povestea caselor. Povestea locurilor.”
Organizatorii propun cu aceasta ocazie o incursiune in culisele restaurarii si arheologiei.
Este al doilea eveniment organizat anul acesta sub semnul patrimoniului cultural de catre Biserica Evanghelica C. A. din Romania – Parohia Brasov, alaturi de Fundatia Forum ARTE, dupa Concertul Viv’Arte din 4 august transmis live din Biserica Neagra in Piata Sfatului.
De aceasta data, publicul este invitat sa viziteze cladiri si situri din acelasi perimetru istoric, aflate in curs de restaurare.
Pe de o parte, se deschid portile imobilului din Piata Sfatului nr. 16, monument istoric de prim rang, a carui principala atractivitate o constituie picturile murale renascentiste din interior.
Fiind in renovare de mai multi ani, atat cladirea cat si informatiile despre viitoarea destinatie a acesteia au fost pana acum inaccesibile publicului. Renovarea incaperilor din parterul casei din fata se va incheia in toamna anului 2012, urmand ca pe parcursul lunilor de iarna sa fie restaurate picturile murale, iar anul viitor cladirea sa fie data in folosinta ca si edificiu cultural.
Pe de alta parte, se deschid portile virtuale de acces la Proiectul de restaurare si reamenajare a Curtii Johannes Honterus.
Tocmai de aceea este importanta intelegerea acestui proiect, inovativ in felul sau, care se constituie intr-un exemplu pozitiv rar intalnit in reamenajarea spatiilor publice orasenesti din tara.
Ziua portilor deschise include si o serie de prelegeri despre trecutul, prezentul si viitorul acestor valoroase obiective de patrimoniu, facand cunoscute publicului dovezile istorice ale acestui spatiu urban. Vor fi prezentate: stadiul actual al conservarii frescelor, rezultatele partiale ale sapaturilor arheologice, reperele arhitectonice ale incintei care stau la baza proiectului si vor determina viitoarea infatisare a curtii. Prin acest eveniment se urmareste transparenta proiectelor si motivarea brasovenilor spre intelegerea acestora ca pe un scop unitar de interes public.
Evenimentul debuteaza joi, 4 octombrie, ora 12.00 la Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului cu vernisajul expozitiei „Biserica Evanghelica Sf. Martin – Arheologie, arhitectura, restaurare”. Expozitia realizata de catre Asociatia Culturala Hieronymus (in colaborare cu Muzeul de Etnografie Brasov, Biserica Evanghelica C. A. din Romania – Parohia Brasov si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Brasov), se axeaza pe prezentarea rezultatelor cercetarilor intreprinse prealabil restaurarii Bisericii de pe Dealul de Jos, etaland o serie de obiecte inedite provenind din cercetarea arheologica efectuata.
Intre orele 16.30-18.00 urmeaza vizite pe santierul arheologic din Curtea Johannes Honterus, ghidate chiar de catre arheologii implicati in acest proiect.
Vineri, 5 octombrie, vor avea loc vizite sub indrumarea unui ghid la Casa cu fresce din Piata Sfatului nr. 16 (orele 10.00-19.00), alaturi de o serie de prezentari pe tema „Patrimoniu – Traditie – Restaurare” in imobilul din Piata Sfatului 18, la subsol (orele 10.00-16.00). In paralel, la locatia Curtea J. Honterus nr. 2 vor avea loc prelegeri pe aceeasi tema in limba germana.
Intre orele 10.00 si 19.00 Biserica Neagra va putea fi vizitata gratuit. La final, incepand cu ora 19.00 in casa din Piata Sfatului nr. 16 va avea loc un concert de jazz sustinut de „The Power of 3”.
Partenerii evenimentului sunt: Asociatia Haus Kronstadt, Asociatia Salvati Centrul Istoric a Brasovului, Primaria Municipiului Brasov, Asociatia Hieronymus, Muzeul de Etnografie Brasov – Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Brasov. Organizator: Biserica Evanghelica C.A din Romania – Parohia Brasov, Fundatia pentru Cultura si Patrimoniu Forum ARTE

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.