Zilele dedicate pasarilor

Zilele dedicate pasarilor

0 160

Potrivit traditiei, odata cu Zilele Babei se incheie iarna. Dupa Zilele Babei sau Zilele Dochiei, asa cum sunt cunoscute in traditia populara, urmeaza Zilele Imprumutate, denumire generica a timpului schimbator, cu ninsoare, lapovita si vant.

Zilele imprumutate
Aceste zile sunt dedicate pasarilor (Ziua Berzei, Ziua Cucului), mieilor care sunt adusi pe lume in aceasta perioada (Ziua Mieilor). Adesea, aceste zile mai sunt cunoscute si ca Zapada Berzelor, Zapada Rindunelelor, Zapada mieilor.

Dupa alungarea spiritului iernii urmeaza un ciclu de opt zile dedicat Cailor lui Santoader. Santoaderii sunt o herghelie divina, formata din opt feciori frumosi, imbracati in costume populare de sarbatoare, si condusi de Santoaderul Mare sau Santoaderul cel Schiop. In traditia populara se crede ca ei intra prin casele care gazduiesc sezatori si iau fetele la joc, zboara cu ele. De aceea, in zilele Cailor lui Santoader nici o fata nu merge la sezatoare, ca sa nu fie furata.NINSOARE CAL
De fapt, Santoaderii pun capat sezatorilor incepute la Filipii de Toamna si le arata tinerilor ca trebuie sa inceapa muncile la camp.

De acum, vremea incepe sa se incalzeasca, gospodarii isi pregatesc uneltele pentru a iesi in camp, dar nu inainte de a-l cinsti pe Cuviosul Alexie.

Alexie, omul lui Dumnezeu

Praznuit pe 17 martie, Alexie, omul lui Dumnezeu cel cald, este in acelasi timp si patron, si pedepsit, legat pe viata de insectele pe care din curiozitate le-a adus pe pamint.
Prefacut in cocostarc (acum este si momentul intoarcerii berzelor, al cocostarcilor), Alexie este condamnat sa adune insectele pana la Ziua Crucii (14 septembrie), cand, potrivit traditiei populare, ganganiile se retrag in pamant.
De Alexii se deschide pamantul si pentru serpi, care cunosc astfel a doua sarbatoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.