Zilele Bubatului la inceput de decembrie

Zilele Bubatului la inceput de decembrie

0 130
Cati dintre dumneavoastra stiu ca in perioada 4,5 decembrie traditia populara romaneasca sarbatoreste Zilele Bubatului? Concret, in traditia populara, perioada cuprinsa intre 3 si 6 decembrie era cunoscuta drept sarbatoarea bubelor sau Bubatul. Este vorba despre ciclul de sarbatori consacrate bubatului (variola), una dintre bolile cele mai de temut odata. In aceasta perioada femeile nu au voie sa faca prea multa treaba, printre lucrurile interzise cu desavarsire fiind cusutul si splatul rufelor.
Traditia populara spune ca persoanele care nu respecta “regulile” vor avea probleme cu copiii, ei imbolnavindu-se mai ales de varsat. Pentru a-i feri si mai mult de boli, mamele le ung fata cu miere, apoi ii spala cu apa sfintita.
Traditia spune ca pruncii nu trebuie sa manance boabe de porumb, fasole sau seminte de dovleac.
Tot pentru sanatatea copiilor, se mai obisnuieste sa se dea de pomana turte unse cu miere sau cu dulceata. Conform calendarului crestin-ortodox, in aceste zile sunt sarbatoriti doi sfinti importanti Sfanta Varvara si Sfantul Sava, pe 4 si, respectiv, 5 decembrie. Sfanta Varvara este patroana bolilor copilariei si protectoarea minerilor. In aceasta zi, minerii nu intra deloc in mina, ci petrec, caci se spune ca sfintei ii plac petrecerile si glumele. Uneori, Sfanta Varvara este reprezentata ca sotie a Sfantului Nicolae, probabil datorita apropierii sarbatorilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.