Zarzavaturi indigene vs. zarzavaturi ministeriale

Zarzavaturi indigene vs. zarzavaturi ministeriale

0 75

Agrostar a organizat ieri pichetarea Ministerului Agriculturii, micii producatori fiind nemultumiti de activitatea ministerului in legatura cu sprijinul ce ar trebui sa fie acordat – asa cum se intampla in alte tari europene – agriculturii romanesti.
Protestatarii au adus o serie de legume de primavara, cum ar fi salata verde, ridichi de luna, ceapa verde, precum si alte produse. O parte din acestea au fost puse intr-un sicriu, ca semn al decesului, atat al agriculturii romanesti, cat si al produselor acesteia.
In principal protestatarii cer marirea subventiei la motorina, precum si cea directa a micilor producatori cu 50%. Ei spun ca, prin nesprijinirea agriculturii romanesti, dispare si posibilitatea procesatorilor indigeni de a prezenta pe piata conserve de legume si fructe indigene, mai ales ca acestia mai sunt si supusi unor presiuni in privinta contractelor cu lanturile de supermarketuri de acestea in privinta preturilor si a altor clauze contractuale.
In legatura cu supermarketuri se arata cum acestea practica preturi mari la o marfa aratand frumos, dar plina de chimicale si E-uri, daunatoare gustului si chiar sanatatii consumatorului, prin aceste preturi micii producatori fiind obligati sa-si vanda marfa sub pretul de productie, ceea ce va duce la falimentarea agriculturii.
De remarcat este faptul ca tocmai in aceste momente de protest, anuntate din timp, ministrul Agriculturii, domnul Dacian Ciolos, si-a gasit de lucru pe la Bruxelles.
Reprezentantii demonstrantilor au spus ca, daca nu vor fi bagati in seama, vor continua protestele, aducand in Capitala 300 de tractoare, inmatriculate si apte de a circula pe drumurile publice, de care sa fie agatate cate doua remorci cu produse, ca lapte si grau etc, pe care le vor “semana” pe Calea Victoriei, caci campurile din tara , in conditiile existente, nu mai pot fi cultivate.
In ultima instanta micii producatori se vor deplasa la Bruxelles.
Reprezentantii protestatarilor au mai spus ca ei nu doresc subventii la nivelul statelor dezvoltate din Europa, care sunt mari, ci vor ca ceea ce s-a promis sa se si realizeze, cu micile mariri pretinse, si simplificarea formelor de intrare in posesia acestora.
Pe de alta parte, din zarzavatul ministerial rezulta eterna motivare ca o reducere a accizelor, de pilda, ar contraveni normelor europene, plus alte bla-blauri de circumstanta.
Iar premierul declara, tot ieri, dar la Bacau, cu un optimism sfaraitor ca o friptana pe gratarul incins, ca are de gand sa aduca Romania pe locul doi in Europa ca prducator agricol, dupa Franta, prin accesari ale fondurilor europene.
Oare care sunt baietii buni si care baietii rai?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.