Zarnestenii fac din paianjen armasar

Zarnestenii fac din paianjen armasar

0 160

Peste 600 de zarnesteni contesta limitele Rezervatiei Piatra Craiului! Oamenii au descoperit ca, din pricina zonei protejate, terenurile lor sunt de 4-5 ori mai ieftine decat ale vecinilor de peste drum. Mai mult, proprietarii de terenuri sustin ca, de cand zona a devenit rezervatie naturala, defrisarile s-au inmultit. Zarnestenii care au terenurile in interiorul rezervatiei ar vrea mutarea liniei care marcheaza zona protejata. Autoritatile spun, insa, ca nimic nu mai poate fi schimbat in actualele amplasamente.
Infiintata inca in 1938, rezervatia naturala Piatra Craiului a devenit parc national in 1990. In momentul in care au fost restituite terenurile catre fostii proprietari, au aparut si problemele.
Zarnestenii cu proprietati la liziera rezervatiei incearca de multa vreme sa determine autoritatile sa mute linia de demarcatie, astfel incat proprietatile lor sa nu mai fie cuprinse in aria protejata. Statului acestor zone speciale este insa sever si nu poate fi negociat la nivel de primarie, cum au tot sperat pana acum nemultumitii. Zarnestenii impiedicati de delimitarile forestiere sa devina proprietari de pensiuni au aflat chiar ca un biet paianjen este vinovat de trasarea liniei pe posesiunile lor. Arahnida traieste, intr-adevar, intr-o zona invecinata iar arealul sau a fost cuprins suprafata protejata, dar nu din pricina lui s-au trezit proprietarii ca nu pot dispune de terenuri cum vor. A intrat insa in folclorul localnicilor, tentati sa faca din…paianjen armasar daca tot nu pot face nimic sa schimbe legislatia.
Chiar daca nu pot determina modificarea limitelor rezervatiei, protestul lor tot este bun la ceva. In alte zone ale tarii unde au fost delimitate rezervatii naturale asemanatoare celei din Piatra Craiului, proprietarii de terenuri incluse in zona protejata primesc o renta anuala ca despagubire pentru faptul ca nu isi pot folosi terenurile asa cum ar vrea. Conducerea Parcului National este obligata, prin urmare, sa stabileasca acelasi tip de despagubiri si pentru zarnestenii cu proprietati la Plaiul Foii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.