Zapada artificiala pe partiile din Poiana Brasov

Zapada artificiala pe partiile din Poiana Brasov

0 143

Autoritatile locale au realizat faptul ca tot turismul brasovean este dependent de Masivul Postavaru.
Modernizarea domeniului schiabil din Poiana Brasov a insemnat extinderea partiilor de la 16 kilometri la 24 de kilometri, suprafata totala crescand de la 30 hectare la 60 hectare de partie. Proiectul, in care s-au investit 28 de milioane de euro si in care au fost implicate firme de renume pe plan international, a inclus realizarea de noi tronsoane de legatura intre partiile deja existente, cum ar fi cele dintre partiile Lupului si Ruia, Lupului si Postavarul, Ruia si Sulinar, Drumul Rosu si Subteleferic, Lupului si Stadionului.
Extinderea dome¬niului schiabil de pe Muntele Postavarul se apropie de final, saptamana viitoare urmand sa fie probate tunurile de zapada.
Majoritatea acestora pot furniza zapada artificiala, iar restul vor fi functionale pe masura ce se mai aduna apa in lacul de acumulare de unde sunt alimentate. Acest lucru face ca pasionatii de schi sa fie la un pas de momentul in care vor putea practica sportul de iarna preferat pe un domeniu schiabil modernizat la standarde europene.
Daca temperaturile vor fi suficient de scazute, adica sub 2 grade C, sezonul de schi in Poiana Brasov va fi deschis iarna aceasta pe 24 decembrie.
In prezent, se mai monteaza stalpii pentru gardurile de protectie, scaunele de la instalatiile de transport si lancile de zapada. „Asteptam sa vina materialele din Austria pentru sistemele de semnali¬zare si protectie care vor fi amplasate pe partie”, spune Nelu Tiplea, sef de santier. La sfarsitul acestei saptamani, se va finaliza si amenajarea instalatiilor de cablu si a conductelor.
Specialistii sustin ca, in Masivul Postavaru, pentru inzapezirea unui hectar de partie cu un strat de 35 de centimetri de zapada ar fi nevoie de 1.500 de metri cubi de apa. Pentru “corecturi” ar mai fi necesari cam 1.300 de metri cubi de apa la hectar. Inzapezirea totala a domeniului schiabil nu ar trebui sa dureze mai mult de 70 de ore.
Partia Lupului, cea care era candva “emblema” statiunii brasovene, a fost reabilitata in partea de jos pentru a permite turistilor sa poata face coborari complete, pana jos, la baza muntelui.
Telescaunul Ruia este debraiabil, cu 6 locuri, si are statia inferioara mai jos de Poienita Cristian. Capacitatea de transport va fi de 2.400 de persoane pe ora. Telescaunul Lupului va fi unul fix, cu 4 locuri, urmand sa transporte 1.600 de turisti intr-o ora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.