Zanestiul afectat turistic de ursul ucigas

Zanestiul afectat turistic de ursul ucigas

0 79

Localitatea brasoveana Zarnesti a fost in acest weekend in alarma, masini de politie, ale silvicultorilor, ale DSV sau ale serviciilor de gestionare a animalelor au patrulat zona nelinistind turistii si localnicii, in urmarirea ursului ucigas. Ursul care a ucis un om si a atacat alti oameni, stane si case de vacanta a fost impuscat sambata nopatea. In urma lui, proprietarii de pensiuni din zona se plang ca toata agitatia le-a redus numarul de turisti.

Turismul decimat de agitatie


?


Ovidiu Lupu, proprietarul cabanei Gura Raului, in care se organizeaza anual tabere pentru studentii bursieri se plange de faptul ca multi au renuntat sa mai vina. „Zilele astea mi s-au retras 12 persoane. De cand sunt eu aici nu am avut atatea cotramandari. Am primit zeci de telefoane, am dat lamuriri, ca ursul e in Salticel, nu in zona noastra, langa Piatra Craiului, n-am avut succes. De o saptamana pe stirile natioanle apar numai ursi ucigasi nu ma pot lupta cu asta”. Lupu a adaugat ca exista agitatie si printre turisti care nu au mai vrut sa urce pe munte fara un insotitor inarmat.
Sambata noaptea, ursul care a terorizat Zarnestiul a fost impuscat, vanatorii reusind sa omoare animalul la 10 kilometri de Zarnesti, dupa ce l-au cautat cateva ore bune prin padure. Animalul coborase, din nou, pana langa gospodariile din Zarnesti. Localnicii l-au alungat inapoi in padure, iar vanatorii i-au luat urma. Autoritatile locale au obtinut de la Ministerul Mediului si autorizatie de impuscare a ursului. Dupa cateva ore, la 1.45, animalul a fost omorat.

Nu se cunosc motivele agresivitatii ursului


?


Deocamdata nu se cunosc motivele pentru care ursul era asa de agresiv. Cristina Lapis, coodonatoarea singurei rezervatii de ursi din tara, Libearty Zarnesti spune ca animalele sunt un pic mai nervoase din cauza caniculei. „ Ziua stau ascunsi, se urca prin vreun copac sa se racoreasca. Sunt un pic agitati, maraie, se mai lupta unul cu altul, nu au deloc pofta de mancare. Si la azilul de caini am cazuri de animale care se iau la bataie unul cu altul din senin. Noi aici avem doua bazine cu apa la care vin spre seara sa se racoreasca”.


De cand cu ursul ucigas rezervatia a fost controlata „la sange” pentru a se vedea daca nu cumva ursul provenea de acolo, a mai spus Lapis.


Silvicultorii recomanda localnicilor si turistilor sa renunte la plimbarile nocturne prin padure pentru a evita intalnirile neplacute. „Zona este foarte periculoasa. Aceste animale flamande au devenit foarte agresive, partial si din cauza caldurii. I-am sfatuit pe localnici sa nu iasa din case pe timpul noptii si mai ales sa nu se plimbe prin padure”, spune padurarul Gheorghe Mocanu, cel care se ocupa de fondul silvic din zona Vulcan.


?


Capturarea, blocata de pasionatii de vanatoare


?


Ursul ucigas din Zarnesti a devenit un motiv de a scoate bani pentru detinatorii fondului de vanatoare privat „Zagan”, zona in care a fost descoperit vineri cadavrul unui om, ucis de patrupedul cu pricina, asta, pentru ca vanatorii spera sa obtina luni aprobarea de la Centru de impuscare a animalului si se va organiza o panda vanatoreasca, transmite corepondentul NewsIn.


Lucratorii Serviciliul de Gestionare a Animalelor Brasov, precum si sotia lui Roger Lapis, consulul Frantei la Brasov, Cristina Lapis, care detine un adapost pentru ursi la Zarnesti ar fi dorit sa captureze ursul respectiv, pentru acest lucru pregatind diferite capcane si custi. Insa, capturarea ursului ucigas, nu ar mai fi permis potentatilor pasionatilor de vanatoare sa mai spere ca vor avea obiectul muncii. Astfel, potrivit unor surse din Primaria Brasov, reprezentantii serviciului, dar si Cristinei Lapis, li s-a sugerat telefonic si verbal, din tara si strainatate, sa nu se implice in capturarea ursului, pentru ca lumea importanta este interesata de o vanaare de ursi, mai ales ca astfel de eveniment nu a mai avut loc de mult timp in Europa. Asta, in ciuda avertismentelor ca ursul are o deviatie de comportament, putand orcand sa repete isprava de joi noapte.


„Mi s-a spus ca este interzis cape demoniul privat sa capturez ursul. M-a sunat cineva, care nu s-a recomandat, vineri seara, si m-a intrebat daca am autorizatie pentru capturarea ursului. Eu merg si in asta seara si voi obesrva ce se intampla”, a declart Cristina Lapis. Potrivit afirmatiilor acesteia vanatorii?obtinusera de sambata autorizatia necesara impuscarii animalului, fiind organizate patru echipe de vanatori, pentru descoperirea si uciderea acestuia.


Marius Ola?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.