Workshop international – RESPECTAREA EGALITATII DE SANSE PE PIATA MUNCII DIN...

Workshop international –
RESPECTAREA EGALITATII DE SANSE PE PIATA MUNCII DIN EUROPA

0 84
In zilele de 10-12 august a avut loc in Predeal un workshop international de 3 zile , initiat de Asociatia Centrul Regional de Initiere si Servicii din Sighetu Marmatiei, ein cadrul Proiectului ”Femei de cariera- de ieri, de azi si de maine”, un proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, demarat in martie 2010.
Proiectul are ca obiectiv Crearea unei retele nationale-transnationale tip Umbrela de sprijin integral pentru accesul pe piata muncii a femeilor de diferite etnii si imigrante.
Reteaua va avea in vedere sprijinirea femeilor, victime ale abuzururilor, traficului de persoane si violentei; femei care au in ingrijire copii etc.
Calificarea, promovarea sanatatii; participarea la activitatile sociale; sprijin si promovare in angajare. Obiectivul principal este de a informa si sensibiliza participantii directi si indirecti de pe scena vietii sociale asupra unor probleme deosebit de grave, pe care unele persoane din pacate le traiesc si iau parte la propria lor drama :
 • lipsa posibilitatii-materiale,timp,probleme de alta natura-de a se integra pe piata muncii; lipsa unei calificari profesionale;
• discriminare-gen,etnie,educatie-hartuirea sexuala la locul de munca
• inegalitati structurale intre barbati si femei-diviziunea traditionala a rolurilor
• violenta domestica asupra femeilor;combaterea traficului de persoane.
 
Obiective specifice:
1. Infiintarea a patru Centre pentru dialog social  ( tip Umbrela) in 4 regiuni ale tarii 2. Combaterea excluziunii sociale.( cercetare si promovare a unor masuri in ceea ce priveste persoanele expuse riscului de excluziune sociala ; sprijinirea si motivarea grupurilor tinta aflate in situatii de risc de excluziune)
3.Cresterea nivelului de educatie. Consiliere si orientare profesionala in alegerea unei profesii; schimbarea atitudinii fata de munca; masuri de prevenire a imbolnavirilor siviolentei.
4. Facilitarea accesului pe piata muncii.  Masuri de combatere a prejudecatilor (dialog angajatori-etnie,gen; implicarea grupurilor. tinta in viata sociala; promovarea dialogului intercultural)
 5. Sprijinirea initiativelor antreprenoriale. (Asistenta pentru viitoarele femei manager din grupul  tinta.)
6. Schimb de bune practici. Programe de formare pentru formatorii din economia  sociala, seminarii, conferinta si workshop impreuna cu partenerii si expertii transnationali . Reteaua Umbrela internationala va avea in vedere calificarea, sprijinul si promovarea in angajare; combaterea prejudecatilor si a inegalitatii pe piata muncii,promovarea sanatatii, combaterea violentei si abuzurilor asupra femeilor.
Abordarea inovatoare a proiectului – in cadrul unui parteneriat dezvoltat – 6 parteneri nationali, 1 transnational si 1 colaborator transnational – model de cooperare orizontala intre ONG, autoritati publice si institutii de cercetare in context local-regional-national-transnational. Va fi dezvoltat un sistem de modele inovatoare de integrare pe piata muncii a gr. vulnerabile si respectarea egalitatii de sanse.
Proiectul va aduce o contributie semnificativa la realizarea obiectivului general POS DRU: Dezvoltarea capitalului uman prin corelarea invatarii permanente cu o piata a muncii flexibila si inclusiva.  
La workshop au participat un numar de 104 participanti din 4 judete: Maramures, Brasov, Bucuresti si Constanta.
Participantii au provenit din cadrul mai multor  organizatii publice cum ar fi: Directia de Servicii sociale din Brasov, Centrul pentru persoane fara adapost din Brasov, Serviciul Public Comunitar de asistenta Sociala din Sighetu Marmatiei, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia copilului sector 3 Bucuresti, Primaria Sacele, Scoala Anghel Saligny din Medgidia, Agentia Judeteana de Prestatii si Inspectie Sociala din Brasov, Primaria Harsova, Primaria Tarlungeni, Primaria Castelu, Asociatia “Pentru o zi mai buna” din Cuza Voda, Asociatia "Tineri, Adulti, Copii" din Pestera, Scoala nr. 5 Sacele, ASSOC Baia Mare,AJOFM Constanta, Asociatia Tineri Intreprinzatori Concordia din Sighetu Marmatiei, Asociatia Pentru Comunitate si Familie 2006 din Constanta, Association Multimedia Emploi din Franta.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.