Vulcanita, groapa de gunoi

Vulcanita, groapa de gunoi

0 103

Vulcanita este un rau strabatand Tara Barsei si pe la Halchiu, dupa ce a curs pe langa Vulcan si Codlea. Din pacate, apa acestui rau, in loc sa fie ferita de mizerii, a ajuns sa fie in asa fel poluata, incat este, la culoare, aproape la fel de neagra ca iadul si, la miros, chiar il intrece.
Din pacate, aceste “binefaceri” se datoreaza celor care, in amonte, deverseaza sau isi arunca in apele raului gunoaiele si mizeriile inconstientei, fara sa se gandeasca la raul pe care il fac atat faunei acvatice – daca o mai exista asa ceva – cat si oamenilor traitori in aval.
Locuitorii Halchiului, comuna mare si cu oameni cunoscuti pentru harnicia lor, si care comuna se afla pe langa raul Vulcanita, se plang de cativa ani buni de faptele descrise mai sus, iar cei care isi au casele mai aproape de apa acuza si mirosul pestilential venit de la rau. In plus ei nu mai pot folosi nicicum apa, nici macar pentru putina racorire a vitelor in aceste zile de canicula, ca sa nu mai vorbim de bautul ei sau udatul gradinilor.
In sensul acestei poluari, locuitorii au facut, de cativa ani incoace, sesizari peste sesizari pe la Garda de Mediu, cei care raspund de curatenie prin judet, dar fara niciun rezultat concret, ei alegandu-se doar cu promisiuni de indreptare a situatiei, adica vesnicele “va fi” si “vom face si drege”, fara a se stabili o data concreta si masuri ferme impotriva poluatorilor, caci de la aceasta garda de mediu doar s-au trimis din cand in cand oamenii de au strans de pe maluri gunoaiele si peturile venite cu apa, fara ca adevarata sursa de poluare sa fie eradicata.
Locuitorii comunei banuiesc de acest dezastru ecologic, pe langa cetatenii inconstienti care isi arunca gunoaiele in apa, ca principali vinovati niste ferme de animale aflate in amonte si care folosesc multa apa in activitatea lor, neepurand-o pana la deversarea in Vulcanita, astfel aducand raul in halul in care se afla in momentul de fata.
Garda de Mediu a mai efectuat ceva controale, a mai aplicat si amenzi – blande fata de starea de lucru – probabil au mai fost si sacrificate ceva animale cu ocazia controalelor (zic localele guri rele), dar rezultatul a fost si ezte zero.
Nu cumva se impun masuri drastice, fara menajamente si in spiritul legii?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.