Vremea sfarsitului de saptamana in munti

Vremea sfarsitului de saptamana in munti

0 94

Salvamontistii din Busteni si Sinaia avertizeaza pentru acest sfarsit de saptamana ca masivul Bucegi va fi maturat de vanturi puternice, iar riscul producerii de avalanse, mai ales datorita oscilatiilor de temperatura noapte – zi, este maxim. De aceea turistii sunt sfatuiti sa nu se avante pe traseele din zona, la aceasta adaugandu-se si faptul ca telecabina nu functioneaza de mai mult timp.

Gheorghe Haiduc, seful Salvamont Busteni, declara: „Vantul a batutu frecvent, in ultimele zile, cu 150 km/h, zapada s-a scurs pe vai si a nins continuu. Zapada s-a depus in straturi si pericolul de avalanse este maxim. Recomandam sa nu urce nimeni pe varf, pe Platoul Bucegi.”

Precizandfaptul ca asemenea zapezi mari nu au mai fost in Bucegi de ani buni, Gheorghe Haiduc ii indruma pe indrazneti si pe incapatanati, daca tot vor sa urce, sa urmeze urmatorul traseu: Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000 – Piatra Arsa.

Nici celelalte masive muntoase din zona nu sunt scutite de aceste fenomene neplacute doritorilor de excursii montane, mai ales masivul Fagaras, dar si Piatra Craiului, Ciucas si chiar Postavarul. De aceea este bine ca excursionistii, in ciuda vremii frumoase, sa fie atenti si sa nu se avante prea departe in necunoscut, caci la munte se duc cele mai aprigi lupte intre Primavara si Iarna, iar oamenii pot cadea usor ca „victime colaterale”.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.