Vreme de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă :...

Vreme de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă : din 1 octombrie începe Bienala Albastră, ediția a treia

0 85

Asociația Culturală Artessentia organizează în Brașov, în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2023, BIENALA ALBASTRĂ – BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 – OXIMORON, ediția a III-a. Proiectul cultural se desfășoară pe durata a șase luni, începând din luna iunie până în noiembrie 2023. Bienala Albastră este cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din regiunea centru a României și se distinge ca un proiect de succes, alături de Bienalele organizate în România și în Europa. Timp de o lună, Bienala Albastră transformă Brașovul într-o imensă galerie de artă și aduce în fața publicului peste o mie de opere artistice realizate de 400 de artiști din țară și din străinătate selecționați și de 13 artiști invitați consacrați, expuse în 24 de spații din Brașov și din zona metropolitană (Codlea, Feldioara, Făgăraș). Faptul că Brașovul are bienală de artă vizuală de o asemenea anvergură, care devine deja tradiție în calendarul evenimentelor culturale de profil, este un bun motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană. Acest amplu demers artistic de la Brașov valorifică creațiile artiștilor vizuali din medii variate – pictură, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping și alte tehnici mixte, cu care iubitorii de artă vor interacționa, în cadrul expozițiilor de autor și expozițiilor de grup ale artiștilor vizuali înscriși în Bienală.

Evenimentul se află la cea de-a treia ediție, iar fiecare ediție a avut o temă de actualitate propusă de curatori: prima ediție, BIENALA ALBASTRĂ – HRONICON din 2019, a adus în atenție tema artistului cronicar al vremurilor sale, iar BIENALA ALBASTRĂ – ESSENTIA în 2021, desfășurată în contextul pandemiei, a propus o introspecție în noi înșine, o întoarcere la esență. Ediția din acest an, BIENALA ALBASTRĂ – OXIMORON explorează artistic o temă incitantă: Oximoronul ca figură retorică prin care dorim să reflectăm împreună asupra problemelor lumii contemporane, asupra dualității, tensiunilor și diversității regăsite în realitatea complexă în care trăim. Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală din Brașov 2021 – ESSENTIA a fost desemnat Proiectul de Arte Vizuale al anului, de către Consorțiul Cultural Corona, în cadrul galei Premiile Anului 2021 în Cultură la Brașov

În perioada iulie-septembrie s-a desfășurat apelul de înscriere a artiștilor vizuali care doresc să-și expună lucrările în cadrul bienalei, fiind invitați să aplice artiști vizuali, indiferent de țara de origine sau de tehnica de exprimare. Au aplicat 500 de artiști vizuali români și străini, dintre aceștia fiind selectați de către curatori 400 de artiști, care vor expune 1-2 lucrări în cadrul expozițiilor Bienalei dedicate participanților.

De asemenea, Bienala va conține și expoziții colective (Grupul Orașelor înfrățite Brașov – Nurnberg) expoziția de debut a graficianului Andrei Răzvan Neciu, expoziții ale unor colecționari (Colecția Michel Gavaza- Tours, Franța, Mariana Florescu – Reșița) și expoziții de autor ale unor artiști consacrați internațional și național: Desislava Deneva – Dede din Bulgaria, din Franța artiștii Alexandra Vassilikian, Samy Briss, Philippe Thomarel și Cristian Paraschiv, Virgilius Moldovan din Austria, Thomas Fackler din Germania, iar din România, artiștii Andrei Cozlac, Gabriela Drinceanu, Maria Gliga, Marta Jakobovits, Cela și Costin Neamțu.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.