Vovidenia – sarbatoarea dedicata luminii

Vovidenia – sarbatoarea dedicata luminii

0 341

Cea mai noua sarbatoare dedicata Fecioarei Maria – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (He eisodos tes theotokou, Praesentatio Beatae Mariae Virginis ad Templum), numita popular Vovidenia, dateaza din sec. al VI-lea. Ea comemoreaza ziua in care parintii Ioachim si Ana o duc pe Maria la Templul din Ierusalim. Intrarea in Biserica a Maicii Domnului se sarbatoreste pe 21 noiembrie.


?


Biserica Sfanta Maria cea Noua


Nasterea si copilaria Mariei sunt descrise in evanghelia apocrifa Protoevanghelia lui Iacob, al carei autor presupus este Iacov (Iacob), fratele vitreg al lui Isus, numit si Iacov cel Drept sau „fratele Domnului”, primul episcop al Ierusalimului (in anul 62, de Paste, evreii l-au ucis; in anul 2002 i s-a gasit urna de piatra utilizata la inmormantare).


?Maria s-a nascut (dupa unele ipoteze) in anul 23 i.Hr. Cum la implinirea varstei de trei ani Maria a fost incredintata Templului, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului ar fi avut loc in anul 20 i.Hr. In consecinta, Ioachim si Ana au murit in anul 19 i.Hr.


In sec. al VI-lea, sub domnia lui Iustinian (527-565), s-a ridicat la Ierusalim o biserica inchinata Fecioarei, numita „Biserica Sfanta Maria cea Noua”. A doua zi dupa sfintire, care a avut loc pe 20 noiembrie 543, a inceput sa fie serbat hramul Sfintei Marii. Sarbatoarea s-a extins in mai putin de un secol in tot Orientul crestin, dar in Occident (desi cunoscuta) ea nu a fost introdusa oficial decat de papa Sixtus al IV-lea, in 1472. Suprimata de papa Pius al V-lea, s-a impus definitiv incepand cu pontificatul lui Sixtus al V-lea, mai exact din 1585. In concluzie, aceasta sarbatoare exista numai din 21 noiembrie anul 543.


?


Credinte populare


In calendarele populare, Vovidenia este ziua in care incepe iarna. O sarbatoare dedicata luminii, care nu trebuie sa se lase invinsa de intuneric. Moartea nu trebuie sa infranga viata. De aceea, in noaptea de Vovidenie, la fel ca si in noaptea magica a Craciunului, cerurile isi deschid portile si oamenii credinciosi si smeriti pot sa le vada adancurile pline de stele si ingeri, ba – cei drepti si curati din cale afara – il pot zari chiar si pe Isus, imparatul luminii, simbolul vietii vesnice.


Vovidenia este o sarbatoare dedicata privirii, ochiului curat, de inceput, fara nori de pacate, ochiul caruia i se arata minunile cerului. In stravechime, de Vovidenie, taranii romani sfinteau la biserica un fuior de canepa, cu care se stergeau apoi pe ochi ca sa le curete izvorul vederii.? Tot in aceasta zi, se da de pomana „lumina de veci”, o lumanare despre care se spune ca nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta, luminand pentru sufletul celor morti. De asemenea, se aprind lumanari si se da de pomana pentru sufletul celor ce au murit fara veghe, al celor morti, inecati, intre ziduri de intuneric. Lumanarile aprinse pentru morti neimpartasiti sunt inalte cat un stat de om. Dupa ce se aprind, se invartesc in forma de colac si se lasa sa arda vegheate de o icoana a Maicii Domnului. Daca se intampla sa ninga la Vovidenie, va fi iarna grea. Cum va fi vremea in ziua de Vovidenie, asa va fi toata iarna.

Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.