Votul prin corespondență este uşor de fraudat. Soluția vine din Germania!!

Votul prin corespondență este uşor de fraudat. Soluția vine din Germania!!

0 369
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că votul prin corespondenţă este birocratic şi poate fi fraudat, precizând că „dacă ne vom încăpăţâna” să adoptăm legea, „ne vom trezi cu contestaţii la CCR”, transmite MEDIAFAX.
„Modalitatea de vot prin corespondenţă are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic. (…) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare: foarte mare posibilitatea de fraudare şi ar trebui să învăţăm din experienţa altor ţări în această privinţă”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că „toate ţările care au practicat acest sistem, în ultima perioadă, ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante”.
Tăriceanu a afirmat că formalităţile şi procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să îşi exprime dreptul de votul sunt „foarte greoaie” şi aşa cum experienţa altor ţări arată că „alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanent contestaţii”.
„În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. vot coresp.
Preşedintele Senatului a mai spus că le-a prezenta şi celor de la PNL aceste aspecte, adăugând că vede că „nu este dorinţa românilor din străinătate de a vota prin corespondenţă, ci dorinţa PNL”.
Tăriceanu a mai propus adoptarea unui sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, al cărui model să fie „copiat” din Germania.
„Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate. Dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. Şi (…) pentru că tot este la modă tot ce vine din Germania propunem să fie copiat sistemul din Germania, care prevede o singură operaţiune: se duce fiecare cetăţean român din străinătate şi se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în aşa fel ca Guvernul să poată dimensiona secţiile de votare în mod corespunzător. Apoi mai vine şi votează în ziua alegerilor. Asta e tot”, a explicat Tăriceanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.