Vot …cu specific japonez

Vot …cu specific japonez

0 165

Pana nu demult, prin vot uninominal intelegeam ca le vom vota pe acele persoane, care, prin realizari deosebite, au reusit sa atraga admiratia si respectul cetatenilor din diferitele colegii uninominale. Mi se parea si frumos si simplu sa il aleg pe acel candidat care a muncit si de al carui nume se leaga niste proiecte importante. Dupa ce s-au facut primele speculatii in legatura cu candidatii, mi s-a parut ca votul uninominal e un fel de Eurovision, iar in cabina practic un fel de televoting pentru cantaretul favorit! Putin a lipsit ca respectivele cabine sa fie unele de karaoke, atatia cantareti avem pe liste!
Am depasit si aceasta faza, constatand ca in ciuda numeroaselor nume de cantareti si actori ramase pe liste, grosul il reprezinta totusi marii anonimi, adica de-aia care n-au facut nimic si n-au cantat nimic. Apropiindu-se cu pasi repezi ziua cea mare si avand conturata clar doar optiunea pentru cel pe care il voi vota la deputati, am luat listele de candidati si am inceput sa citesc. M-am simtit ca in fata unui meniu la un restaurant cu specific japonez unde ar trebui sa leg intre Sunomono, Kani Su, Gyoza, Shumai, Negima si Takosu. Cum japanese food n-am mancat in viata mea, singura optiune ar fi sa-l rog pe ospatar sa-mi explice pe indelete ingredientele fiecarui fel.
Cat despre “ingredientele” fiecarui candidat pus la plesneala “ ca sa fie lista completa”, pe cine sa rog sa mi le explice? Cum decid eu ce sa aleg din exotismele care vor aparea pe buletinele de vot in colegiul meu, mai ales ca explicatiile privind “de ce” esueaza in apropouri subtile privind apartenta la un partid sau altul si caratul olitei de noapte a primarului sau a mai nu stiu cui?
Complicat. O sa merg la vot, o sa iau buletinele, o sa ma holbez ca la meniul japonez, ce zic japonez, mai degraba congolez, o sa pun o stampila si o sa ma rog la toti sfintii sa nu fie turte din termite. Daca nu savuros, macar comestibil sa fie ce aleg, sa nu ma pricopsesc cu o indigestie prelunga si remuscari ca am devenit alegator kamikadze!
Si cand te gandesti ca ma numar printre cei cat de cat informati! Oare vecinii mei pe cine voteaza? Grea intrebare!

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.