Vot asupra intrarii si stationarii fortelor SUA in Romania

Vot asupra intrarii si stationarii fortelor SUA in Romania

0 150

Prevederile Acordului semnat la Bucuresti la 6 decembrie 2005 privind prezenta militara americana in tara noastra sunt aduse de presedintele interimar al Romaniei in atentia Parlamentului.


Nicolae Vacaroiu a solicitat aprobarea Parlamentului pentru intrarea si stationarea fortelor SUA pe teritoriul Romaniei pentru perioada stabilita in Acordul respectiv.


De asemenea, Vacaroiu propune Parlamentului aprobarea solicitarii partii americane si a premierului Romaniei ca presedintele sa poata decide suplimentarea cu pana la 500 a numarului de persoane aprobat de Parlament, pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile.


Prima sedinta a Biroului Permanent reunit al Senatului si Camerei Deputatiilor va lua in discutie solicitarea presedintelui.


Secretarul de Stat american Condoleezza Rice si ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu au semnat, in 6 decembrie 2005, la Palatul Cotroceni, Acordul de acces privind stabilirea de facilitati militare americane in Romania.


Acordul dintre Romania si SUA privind facilitatile militare americane de pe teritoriul romanesc cuprinde obligatiile partilor in sfera politico-militara si de securitate, in sectorul financiar-bugetar, al serviciilor si utilitatilor publice, precum si prevederi si implicatii cu caracter juridic. Totodata, acordul reglementeaza si coordonatele si cadrul de interactiune al autoritatilor romane cu Comandamentul fortelor SUA si obligatiile reciproce in procesul de punere in practica a documentului.


Locatiile avute in vedere de partea americana sunt poligonul de instructie Smardan, poligonul de instructie si rampa de imbarcare-debarcare Babadag, baza aeriana Mihail Kogalniceanu si poligonul de instructie Cincu.


La Mihai Kogalniceanu sunt asteptati 1.500 de militari americani, statul american urmand sa cheltuiasca 34 de milioane de dolari pentru modernizarea cazarmii care a apartinut Brigazii 34 Mecanizata de la Mihail Kogalniceanu.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.