Vosganian: investitiile straine directe de 3,2 miliarde euro

Vosganian: investitiile straine directe de 3,2 miliarde euro

0 57

Investitiile straine directe au ajuns la 3,2 miliarde euro in primele patru luni ale anului, dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand acestea s-au cifrat la 1,6 miliarde euro, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, intr-un seminar pe tema investitiilor straine.
”Investitiile straine s-au dublat pe primele patru luni si ce este mai important este vorba despre investitii in proiecte noi. Romania are mai multe avantaje. In afara transparentei fiscale, oferim o piata sigura si o concurenta mai scazuta comparativ cu alte tari din regiune”, a spus Vosganian.
Ministrul a precizat ca noua Lege a investitiilor va fi aprobata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare prin Ordonanta de Urgenta, aceasta urmand sa faca diferentieri la distribuirea ajutorului de stat in functie de necesitatile si situatiile punctuale.
”Noua lege abordeaza mai multe situatii, de la crearea locurilor de munca la dezvoltarea regionala, eficienta energetica, industria prelucratoare si industriile pe care le consideram prioritare. Va dau un exemplu. Daca vom avea un investitor intr-o zona cu somaj zero si un investitor care se confrunta cu somaj de sapte la suta, il vom ajuta pe ultimul”, a explicat Vosganian.
Acesta precizat ca statul nu va mai putea acorda ajutoare de stat tuturor investitorilor si ca a solicitat tuturor ministerelor sa pregateasca in 90 de zile schemele proprii de ajutor de stat.
”La aceste avantaje oferite investitorilor se adauga si Registrul fiscal, care este specific Romaniei si ofera investitorilor posibilitatea de a sti exact are sunt taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca”, a explicat Varujan Vosganian.
Ministrul a spus ca peste 90 la suta din impozitele platite de investitorii straini raman in Romania si doar sase – sapte la suta din aceste taxe si impozite, reprezentand impozitul de profit, sunt eludabile.
”Dupa 2006 dinamica investitiilor straine s-a schimbat, de a la investitii in capacitati existente la investitii noi, in care oferta vine de la companii si nu de la stat”, a explicat ministrul Finantelor.
Intr-o intalnire cu reprezentantii Camerei de Comert Americana din Romania, ministrul Finantelor estima ca investitiile straine directe vor atinge 8 miliarde de euro in acest an.
Anul trecut, Romania a atras investitii straine directe de aproximativ sapte miliarde euro.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.