Vor mai fi episoade de iarnă severă în România? Ce spun ...

Vor mai fi episoade de iarnă severă în România? Ce spun meteorologii pentru perioada următoare

0 99

Elena Mateescu, director general al Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca episoade de vreme severă să se producă în România, indiferent de sezon.

Aceste estimări săptămânale ne dau aprecieri ale anomaliilor termice sau de precipitaţii faţă de mediile climatologice. Mai ales în sezoanele de tranziţie putem să avem episoade scurte severe, indiferent de sezon, pot fi prelungiri ale sezonului de iarnă în primăvară sau de vară în luni de toamnă. Aşa cum se tot întâmplă„, a spus Elena Mateescu.

În legătură cu prognoza meteo pentru perioada imediat următoare, directorul ANM a explicat că săptămâna actuală va fi caracterizată de temperaturi maxime care vor depăşi 16 – 18 grade Celsius în vest, existând o tendinţă spre deficit a cantităţilor medii săptămânale de precipitaţii.
La Brașov la mijlocul săptămânii vor mai fi câteva zile de iarna (miercuri – vineri) cu ploi, lapoviță și zăpadă.

Vremea pare că a luat-o înainte și, în loc de februarie, s-a oprit în aprilie. Meteorologii anunță o săptămână cu temperaturi mult mai mari decât cele specifice datei calendaristice.
În istoria măsurătorilor, recordul lunii februarie a fost înregistrat în 1995, cu 26 de grade Celsius la Medgidia.
La mijlocul săptămânii sunt anunțate ploi, însă vremea va fi mai caldă decât este normal în această perioadă.

Dacă luăm în considerare scenarii previzibile pentru 2021 – 2050, simulările indică posibilitatea menţinerii acestei tendinţe de creştere a temperaturii medii. Iată, avem luni de iarnă cu decembrie foarte calduros, cu abatare termică pozitivă de 3,1 grade, avem ianuarie, cu 1,4 grade şi februarie deja cu abatere termică pozitivă de 3 grade Celsius”, a explicat directorul ANM.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.