Vom plati inca 600 de lei pentru servicii medicale…gratuite

Vom plati inca 600 de lei pentru servicii medicale…gratuite

0 56

Dupa cum am mai spus spus orice prostie sau act normativ indreptat impotriva intereselor cetateanului poarta de cativa ani eticheta portocalie de ,,reforma”. Faptul ca, desi toti care au un medic de familie cotizeaza lunar un procent important din salariu la fondul de sanatate fara a avea nici o explicatie financiara ce se intampla cu acestia deoarece nici un guvernant nu are bunul simt sau posibilitatea rationala sa ii demonstreze exact unde sunt investite aceste fonduri publice, nu ii impedica pe inovatorii tepari din Guvernul Boc sa impuna si o noua taxa.
Astfel, pentru a avea servicii medicale gratuite orice pacient va… plati anual 600 de lei. Pana atunci, o vizita la doctorul de familie ne va costa 5 lei, la un medic specialist 10, iar pentru o internare de o saptamana intr-un spital de stat vom plati 100 de lei. Nu toate serviciile medicale se vor plati. Spre exemplu, pentru nastere nu se incaseaza coplata. De asemenea, categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse in Programele de sanatate, pentru afectiunea de baza: sedintele de chimioterapie, de radioterapie si de hemodializa si dializa peritoneala, bolnavii cronici inscrisi in programele nationale vor beneficia de servicii si tratament gratuite. Totodata, serviciile acordate in situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pana la stabilizarea bolnavului si serviciile acordate celor cu afectiuni endemoepidemice sunt exceptate de la coplata. Totodata, trei categorii sunt scutite de contributii. Respectiv pensionarii cu venituri sub 700 lei/luna, copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca.
Toate aceste atacuri indreptate impotriva sanatatii publice au fost publicate inin 30 noiembrie in Monitorul Oficial, mai exact in Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui „tichet moderator pentru sanatate”. Coplata reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.