Vladimir Voronin a anuntat ca demisioneaza din functia de presedinte al Republicii...

Vladimir Voronin a anuntat ca demisioneaza din functia de presedinte al Republicii Moldova

0 191

Vladimir Voronin a anuntat ieri ca demisioneaza din functia de presedinte al Republicii Moldova. Anuntul oficial a fost facut prin intermediul unui comunicat difuzat de Partidul Comunistilor, dupa ce timp de cateva ore serviciul de presa si membri ai PCRM au respins informatiile care au aparut in presa. Voronin a declarat ca va renunta la mandatul de presedinte si va ramane deputat in parlament. Conform Constitutiei, Voronin trebuie sa aleaga pana la 14 septembrie daca ramane deputat sau presedinte.
Ieri, in timpul celei de a doua sedinte a Parlamentului, condusa de presedintele acestui for, Mihai Ghimpu, comunistii au organizat in paralel o intalnire proprie in semn de boicotare a lucrarilor parlamentare si totodata pentru a pregati viitoarea strategie politica pe care o vor aborda.

Se joaca tare
„Ca presedinte al partidului, nu vreau ca in aceasta situatie critica pentru tara si pentru partid sa raman intr-o pozitie indoielnica si ambigua de presedinte in exercitiu. De aceea trec in parlament, in calitate de deputat de rand, ca sa fiu impreuna cu partidul si fractiunea. Eu voi fi impreuna cu voi pe prima linie. Doar asa, intr-un singur rand, umar la umar, ne vom mobiliza potentialul nostru traditional de 30.000 de oameni spre noi victorii si pentru a reda Moldovei si poporului ei valorile si increderea in ziua de maine”, a declarat Voronin referitor la demisia sa.
In cadrul sedintei respective, PCRM a criticat actiunile coalitiei majoritare din noul parlament si alegerea lui Mihai Ghimpu in calitate de sef al legislativului, calificandu-l drept „un atac grosolan al unei reactii politice extremiste, o tentativa de restaurare a puterilor unioniste din trecut si a unui capitalism primitiv salbatic”. Ghimpu este apreciat drept „politician ale carui viziuni unioniste radicale sunt cunoscute intregii societati moldovenesti”. Partidul Comu¬nistilor mai anunta ca isi va continua eforturile de creare a unei coalitii parlamentare anticriza de centru-stanga.

Comunistii ameninta
Ideologul comunistilor, Mark Tkaciuk, a declarat la finele sedintei separate de ieri a PCRM ca acest partid nu renunta la ideea formarii unei largi majoritati parlamentare.
„Nu recunoastem niciun fel de aliante si vom incerca sa avem un dialog cu fiecare partid (…) Daca nu va fi un dialog cu PCRM, nu se exclude nici organizarea de alegeri anticipate”, a amenintat Tkaciuk. In cadrul sedintei parlamentare de ieri, liderii democrati-liberali au solicitat un raport vizavi de starea economica a Republicii Moldova din partea expremierului Zinaida Greceanii care insa a refuzat sa participe la eveniment. De asemenea, deputatii au constatat ca institutia publica Teleradio-Moldova nu s-a conformat deciziei parlamentului din 28 august pentru a transmite in direct sedinta de ieri si au decis sa-i invite la sedinta si pe presedintele companiei, Valentin Todercan, dar si pe presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Gheorghe Gorincioi. Nici acestia nu s-au prezentat.
Pentru aproximativ doua ore comunistii de la Chisinau au negat demisia lui Voronin, in vreme ce demisia era relatata de principalele agentii de presa moscovite, RIA Novosti, Itar-Tass, Interfax care apoi au fost preluate de Reuters, dar si de o buna parte a mass-mediei de la Chisinau.
Prima informatie cu referire la demisia lui Voronin a venit de la RIA Novosti care cita o sursa sub rezerva anonimatului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.