Vladescu, un Gheorghe al Finantelor

Vladescu, un Gheorghe al Finantelor

0 95

Cu un consilier de comunicare in clinciuri cu Politia si altul care pierde vremea prin show-uri de televiziune cu samurai, ministrul Vladescu al Finantelor a iesit singur la conferinta de presa. Fara sa-l aiba de-a dreapta pe Andrei Gheorghe, cercetat putin penal pentru comiterea unei tamponari cu traume ulterioare, si cu locul din stanga far’de Dan Bittman, abia scapat teafar cu trupa dintr-o demonstratie in studio cu sabii japoneze, Sebastian Vladescu a venit la intalnirea cu jurnalistii insotit doar de filosofia sa personala asupra crizei. Ziaristii au aflat cu aceasta ocazie conceptia adanca a Ministerului Finantelor despre iesirea din smarcul economic si financiar. Ca si cand contribuabilii n-aveau deja un potop de obligatii fiscale in carca, ministrul Vladescu le-a mai aburcat o sarica in spinare. Cica omul de rand, amarasteanul taxabil va fi cel care va scoate tara din criza, nu statul cu instrumentele lui financiare la indemana. Cu alte cuvinte – mai americane – nu va ganditi ce-a facut statul pentru voi de v-a adus in situatia jalnica de-acum ci stoarceti-va mintea si buzunarele sa vedeti ce impozite, taxe si biruri ati mai putea voi plati pentru a scoate statul din impasul asta nenorocit.
Nici nu-i de mirare, dupa ce a trecut candid responsabilitatea statului la vremuri de criza pe umerii amarasteanului privat, ca ministrul Vladescu se simte privilegiat sa conduca Finantele pe timp de contractie fiscala si economica. Cica e mai incitant decat in vremuri de prosperitate. Este, va sa zica, un challenge.
Parca ma simt deja mai responsabil stiind ca trebuie sa ma trag din mlastina nu doar pe mine ci si pe statul care se scufunda incet, ingreunat de balastul salariilor de lux. Mi se pare o provocare. Nu neaparat ca aia care il incita pe Vladescu, de-a putut el gandi cu mintisoara lui, fara consilieri, asa o sublima strategie fiscala. Da’ Vladescu asta chiar ma provoaca! Asa ca indraznesc sa gandesc si eu fara consiliere si-mi spun logic ca, daca tot se duce la fund, sa usurez statul de impozitele mele minuscule si bietele mele taxe personale. Sa nu-l mai traga, saracu’, in jos. E putin, dar daca si tu gandesti la fel, impreuna s-ar putea sa reusim sa-l mentinem la suprafata helesteului fiscal. S-apuce sa respire, sa i se oxigeneze putin creierul si sa ticluiasca strategii mai bune si mai viabile de-a ajunge la liman.
Parca regret ca Andrei Gheorghe n-a fost disponibil pentru brainstormingul din biroul lui Vladescu, caruia i-ar fi putut da o lectie de precautie. Ca aia folclorica cu iaurtul. Uite, Gheorghe, de cand cu necazurile cu Politia, sufla si-n fiola dupa ce s-a mai fript o data cu probele biologice din sange. Bine, insa, ca n-a venit Bittman la sedinta. Cum si asta e traumatizat dupa demonstratia ninja de la o televiziune, unde el si trupa au fost putin cobai, era in stare sa ne sugereze tuturor un sepukku. Asa, pentru relaxare, inclusiv fiscala.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.