Vladescu: Emil Boc are o intelegere limitata a economiei

Vladescu: Emil Boc are o intelegere limitata a economiei

0 81

Vladescu: Basescu m-a sustinut, ce nu a functionat a fost relatia cu premierul
Fostul ministru a mai marturisit ca presedintele Traian Basescu l-a sustinut in perioada mandatului sau la conducerea Ministerului Finantelor, insa ceea ce nu a functionat a fost relatia sa cu primul-ministru: „Din cate stiu eu, presedintele Basescu m-a sustinut, ceea ce n-a functionat a fost relatia mea cu primul-ministru“.
El a apreciat drept foarte corecta hotararea ca primul-ministru sa lucreze cu alt ministru al finantelor, in urma deciziei politice ca guvernul Boc sa nu isi depuna mandatul, ci sa se faca o remaniere.
Intrebat daca Traian Basescu a condus pana acum guvernul, Vladescu a replicat ca presedintele Basescu este „un om politic puternic in acest moment“, dar si Emil Boc este „un om politic puternic in acest moment avand in spate decizia PDL de a-l mentine in pozitia de prim-ministru“, iar „expresia corecta este ca intre imaginea publica si capacitatea efectiva de a influenta deciziile guvernamentale ale presedintelui, exista o diferenta consistenta“.

Sebastian Vladescu a parasit guvernul in urma remanierii de la inceputul acestei luni, alaturi de alti cinci ministri.

Reducerea TVA, exclusa in urmatorii trei ani

Presedintele Traian Basescu a anuntat pe 6 mai un pachet de masuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar in tinta stabilita cu FMI, printre care reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. Reducerea pensiilor cu 15% a fost ulterior respinsa de Curtea Constitutionala, astfel ca guvernul a decis ca TVA sa fie majorata la 1 iulie de la 19% la 24%, ca masura compensatorie dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%, decizia fiind parte a unui pachet mai mare de initiative fiscale pentru a reduce deficitul bugetar in limita stabilita cu FMI. In ceea ce priveste scaderea TVA, Sebastian Vladescu a spus: „Parerea mea e ca nu. Cel putin la un nivel de asteptare rezonabila de ordinul anilor nu. Nu stiu sa fac prognoze peste cinci ani sau zece ani. Eu nu cred ca TVA, indiferent cine va guverna Romania in urmatorii trei ani, va putea sa se reduca… singura modalitate pentru a diminua nivelul actual de 24% ar fi introducerea unui sistem de impozitare cu cote progresive, discutia fiind insa exclusa politic “..

Sebastian Vladescu a adaugat ca, in opinia sa, reducerea cotei unice de impozitare de la nivelul actual de 16% nu ar putea sustine stabilitatea sistemului fiscal..

Vladescu: S-a stiut din ianuarie 2010 ca va fi nevoie de masuri dure de austeritate

Sebastian Vladescu a marturisit si ca autoritatile au stiut inca din prima luna a anului de necesitatea introducerii unor masuri dure de austeritate, insa anuntul a fost amanat pana in luna mai, intrucat o astfel de decizie este extrem de greu de asumat politic. „Ministrul finantelor din ianuarie 2010 (Sebastian Vladescu – n.r.) stia din ianuarie 2010. Tipul acesta de anunt public este extrem de grav. El nu poate fi facut de ministrul finantelor. Este nevoie ca decizia de restructurare a cheltuielilor bugetare sa fie o decizie asumata politic“, a afirmat Sebastian Vladescu.

„De ce intre momentul in care am avut datele necesare si momentul in care s-a luat decizia a curs o perioada de timp mai lunga decat ar fi trebuit… e o decizie extrem de greu de asumat politic. Este o decizie extrem de greu de asumat din punctul de vedere al unui prim-ministru care este presedintele unui partid. Este extrem de greu de asumat de catre un partid aflat la conducere“, a precizat Vladescu.

El a aratat ca o astfel de decizie, care vizeaza inclusiv reducerea pensiilor, presupune o consistenta pierdere politica, lucru care s-a si intamplat: „Sa accepti aceasta pierdere politica dupa niste alegeri dramatice, cum au fost cele prezidentiale, e foarte greu. A trebuit o perioada de timp in care oamenii sa fie convinsi ca nu exista alta solutie, pentru ca intotdeauna s-a sperat ca exista alta solutie decat aceasta dramatica reducere a salariilor si pensiilor“.

Sebastian Vladescu a afirmat ca premierul Emil Boc ar avea „o intelegere limitata“ a economiei, intr-o „perioada extrem de dificila“: „In ceea ce priveste capacitatea primului-ministru de a intelege complexitatea economiei romanesti si mai ales dificultatile economiei romanesti, cred ca exista o limita care este generata in primul rand de pregatirea Domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza“.

Fostul ministru al finantelor este de parere ca, in cazul in care economia romaneasca ar fi fost intr-o perioada de crestere, ca in anii 2005-2006, ar fi fost mult mai usor pentru premier: „Vorbesc despre o intelegere limitata intr-o perioada extrem de dificila“.

Intrebat si cine din guvern se pricepe la economie, Sebastian Vladescu a raspuns ca, din perspectiva articolelor din ziare, nimeni nu ar avea aceasta capacitate: „Daca e sa ma iau dupa ceea ce cred eu ca am facut, (…) in Ministerul Finantelor s-au facut lucruri absolut necesare pentru Romania, care se vor vedea peste ani“.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.