Vizionarul cresterii economice romanesti

Vizionarul cresterii economice romanesti

0 63

Intalnirea dintre Bush si Basescu nu a dat raspunsuri concrete pentru romani. Presedintele american l-a tinut pe cel roman numai in complimente, dar probleme de interes major pentru Romania raman doar promisiuni.
In urma trecerii lui Bush pe la Neptun, Romania a ramas doar cu aprecieri privind participarea in Irak si Afganistan si cu promisiuni vagi legate de ridicarea vizelor, greu de dus la capat pe final de mandat la Casa Alba. Promisiunile au continuat si la Palatul Victoria in cadrul intalnirii cu prim ministru Tariceanu.
In schimb, orgoliul lui Basescu a fost satisfacut, presedinte american numindu-l: „lider la Marea Neagra“, „vizionar in privinta cresterii economice“. Poate si din cauza oboselii Bush a incurcat vorbele.

Sa fie vorba doar de gafe?
Presedintele George W. Bush, faimos pentru gafele de toate soiurile facute de-a lungul celor doua mandate, nu si-a „iesit din mana” nici in Romania, dupa cum a remarcat corespondentul Washington Post.
Peter Baker scrie ca, la fel ca si Condoleezza Rice, Bush este o persoana dependenta de rutina sa zilnica, asa ca vizitele in strainatate il scot din ritmul sau si il fac sa gafeze, facand trei erori una dupa alta.
Liderul american l-a complimentat pe omologul francez, numindu-l „ultima incarnare a lui Elvis”.
A spus ca a venit la Bucuresti pentru „summitul MATO”
Dupa ce Bush a vorbit despre „MATO” in loc de NATO, a urmat un dezacord: „Afganistanul este cea mai indrazneata si ambitie misiune din istoria NATO”, apoi o confuzie (sau premonitia, avand in vedere lipsa de consens a membrilor aliantei in mai multe chestiuni discutate ieri): „Alianta noastra trebuie sa-si mentina hotararea si sa termine lupta din NATO”.
Din acelasi acest motiv, (isi imagineaza corespondentul Washington Post), s-ar fi grabit Bush sa puna punct si scurtei conferinte de presa tinute impreuna cu omologul roman Traian Basescu, la Neptun.
Bush prefera ca in vizitele in strainatate sa tina conferinte de tipul „doi si doi”, adica reporterii din ambele tari primesc fiecare dreptul de a pune doua intrebari, ambilor presedinti.
Dupa ce a raspuns la ultima intrebare, Bush a terminat evenimentul de presa fara a mai astepta ca si Basescu sa raspunda la intrebare. „Va multumesc foarte mult”, a spus liderul american, dupa care a dat sa plece. „O secunda”, l-a corectat Basescu. „A, mai aveti…” a intrebat Bush. „O secunda”, a spus din nou Basescu. „Nu a terminat”, a inteles in sfarsit Bush, ocupandu-si din nou locul. „Nici nu e de mirare ca Basescu voia sa raspunda la intrebare – se referea la frustrarea romanilor cu privire la vizele pentru Statele Unite.
Ar trebui sa fie multumit ca Romania este deja membru al MATO ”, conchide ironic jurnalistul american.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.