Vivaldi la Cercul Militar din Brasov

Vivaldi la Cercul Militar din Brasov

0 79

Filarmonica Brasov sustine un concert simfonic la Cercul Militar, astazi, 4 decembrie, (ora 19), sub conducerea dirijorului CRISTIAN OROSANU.
Programul simfonic va propune intalnirea cu capodopere ale muzicii baroce si romantice: cele patru concerte pentru vioara si orchestra ANOTIMPURILE de A. Vivaldi (in interpretarea violonistului GABRIEL CROITORU, care va canta pe renumita vioara ce a apartinut lui G. Enescu) si Serenada op. 44 de A. DVORAK.
Antonio Vivaldi (1678-1741) a fost unul dintre cei mai importanþi compozitori ai epocii baroce, celebru inca din timpul vietii sale, dar cu o existenta controversata care nu a incetat sa se reflecte in creatiile sale ce au facut inconjurul lumii. Vivaldi a compus mai mult de cinci sute de concerte care i-au adus faima alaturi de opere, lucrari vocale religioase si opusuri instrumentale.
Vivaldi, ca si J. S. Bach, a fost el insusi unul dintre promotorii concertului violonistic in cadrul caruia solistul se detaseaza din ansamblul orchestral, depasind astfel cadrul concertului grosso: astfel avea sa ia nastere concertul solistic clasic.
Concertele pentru vioara si orchestra „Cele patru anotimpuri” RV 271 ocupa primele patru pozitii din seria de 12 lucrari op. 8. Publicate la Amsterdam in anul 1725, ele deschid ciclul intitulat „Il cimento dell’armonia e dell’invenzione”.
Antonin Dvorak s-a nascut intr-o localitate din apropiere de Praga, in anul 1841. Dansurile slave, Uvertura husita, simfoniile sunt doar cateva dintre lucrarile care i-au consolidat reputatia, alaturi de muzica sa de camera. Serenada op. 44 in re minor a fost compusa in anul 1878 si este dedicata instrumentelor de suflat, violoncelului si contrabasului, fiind expresia elevata a simtului deosebit cu care Antonin Dvorak a articulat muzica sa simfonica si camerala.
Repetitia generala cu public va avea loc tot astzi, de la ora 10, in aceeasi locatie, intrarea fiind libera. Biletele se gasesc la Filarmonica sau cu o ora inaintea inceperii concertului, la Cercul militar. Pretul unui bilet este de 20 RON (pret redus 10 RON). Biletele pentru liceeni au pretul de 3 RON.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.