,,Vitezistul” fotbalului românesc, brașoveanul Marius Lăcătuș, împlinește 56 de ani

,,Vitezistul” fotbalului românesc, brașoveanul Marius Lăcătuș, împlinește 56 de ani

0 121

Marius Lăcătuș, unul din simbolurile fotbalului românesc din toate timpurile, împlinește  56 de ani! Lăcătuș s-a născut pe 5 aprilie 1964, la Brașov, unde avea să debuteze, la numai 13 ani, pentru Steagul Roșu. Anul 1983 a fost cel în care „Fiara” a pășit pentru prima oară în Ghencea, unde a cunoscut cele mai mari satisfacții din carieră. A evoluat, preponderent, ca extremă, având o viteză de invidiat în cursele sale, ceea ce i-a adus și porecla de ,,vitezist” sau ,,săgeată”

Jucam la Braşov şi domnul Dumitru Dragomir, conducătorul de atunci, a purtat discuţii pentru un transfer şi cu Dinamo şi cu Steaua. Am ales Steaua. Eram prea obraznic pentru Dinamo”, povestea în trecut, pentru Click, Marius Lăcătuș.

Lăcătuș a făcut parte din echipa Stelei campioană europeană inter-cluburi în 1986, când a transformat un penalty de departajare în finala de neuitat cu FC Barcelona. A evoluat pentru selecționata României la trei turnee finale, două de Campionat Mondial și unul de Campionat European. Marius a câștigat de 10 ori campionatul național cu Steaua, 7 Cupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni și Supercupa Europei, fiind singurul jucător român cu o asemenea performanță. Cel mai important gol din întreaga sa carieră de jucător rămâne cel marcat în poarta catalanilor de la FC Barcelona, pe data de 7 mai 1986, când Steaua obținea cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Între anii 1990 și 1993 a plecat în străinatate, evoluând în Italia, la AC Fiorentina, apoi în Spania, la Real Oviedo, făcând o pauză de 3 ani. După câțiva ani a revenit la Steaua, încheindu-și activitatea de fotbalist la FC Național București în 2000. A rămas un simbol al Stelei, fiind personajul cel mai iubit de suporterii acestei echipe.

De-a lungul timpului, a evoluat în 414 meciuri din Divizia A și a marcat 103 goluri, în timp ce în Cupele Europene a jucat cu Steaua în 72 de meciuri și a înscris de 17 ori. La nivelul echipei naționale, a evoluat în 84 de partide (13 goluri) și a participat la Campionatele Mondiale din 1990 și 1998, precum și la EURO 1996.

Cariera de tehnician a lui Marius Lăcătuș a început la FC Național, unde a fost antrenor-jucător. A mai ocupat funcția de antrenor principal la FC Brașov, Steaua, FC Vaslui, Oțelul Galați, Ceahlăul Piatra Neamț, CS Inter Gaz București și UTA Arad.

La Mulți Ani, Marius Lăcătuș!

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.