Vitamina D, benefica pentru creierul barbatilor

Vitamina D, benefica pentru creierul barbatilor

0 120

Vitamina D, prezenta in peste si sintetizata de piele dupa expunerea la soare, amelioreaza semnificativ functionarea creierului barbatilor in varsta de peste 60 de ani, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, publicat in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Acest studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Manchester, in colaborare cu alti oameni de stiinta europeni, a fost efectuat pe un esantion de peste 3.000 de barbati, cu varstele cuprinse intre 40 si 79 de ani.
Barbatii care au prezentat concentratii mai ridicate de vitamina D in organism au obtinut rezultate mai bune la un test neuropsihologic simplu, care a vizat capacitatea de atentie a subiectilor testati si viteza lor de raspuns.
Cercetatorii au descoperit faptul ca asocierea dintre concentratiile ridicate de vitamina D in organism si performantele bune ale creierului este „si mai semnificativa” in cazul barbatilor in varsta de peste 60 de ani, a explicat David Lee, de la Universitatea din Manchester, desi oamenilor de stiinta le este dificil sa explice acest fenomen.
Aceste rezultate ar putea contribui la lupta pe care oamenii de stiinta o duc pentru a preveni imbatranirea creierului.
Principala sursa de vitamina D este asigurata de piele, care sintetizeaza aceasta vitamina dupa o expunere de 10-15 minute la soare, in fiecare zi. Dintre alimente, pestele este principala sursa de vitamina D.
Un alt studiu, realizat de cercetatorii olandezi de la Vrije Universiteit din Amsterdam, in 2008, a relevat faptul ca o carenta de vitamina D creste riscul de aparitie a depresiei si a altor probleme psihiatrice in cazul persoanelor in varsta.
Comunitatea oamenilor de stiinta admite, totodata, ca vitamina D prezinta de asemenea si un puternic efect protector impotriva cancerului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.