Visul lui Tokes – o uniune cinstita!

Visul lui Tokes – o uniune cinstita!

0 68

Visul lui Tokes – o uniune cinstita!


Intalnirea Marko – Tokes pe limba celor doi! (1)


?


Motto


Marko Bela: „Nu avem iluzia ca vom ajunge foarte repede la consens”.


?


Sinteza declaratii Marko Bela:


UDMR are sustinere masiva in comunitate, dar exista grupari si aspiratii politice in afara UDMR si trebuie o coordonare a actiunilor majore. Nu e vorba numai de considerentul matematic, pragul electoral, ci de necesitatea de-a ne corela dezideratele. Vom delega cate un comitet care va lucra pe marginea documentelor si la o eventuala lista comuna”,


?


Marko Bela nu crede intr-o eventuala impacare cu Laszlo Tokes, in conditiile in care discutiile pentru prezenta episcopului reformat pe listele de candidati ai UDMR pentru Parlamentul European stau sub semnul conditionarilor.


?


„Nu cred ca daca ne apucam de o astfel de discutie cu conditionari, atunci vom reusi. Noi am dat dovada de o deschidere foarte mare si am oferit un loc eligibil domnului episcop. UDMR are o sustinere constanta in cadrul maghiarilor din Romania, dar totusi, existand un prag electoral de 5%, am considerat ca ar trebui sa construim o colaborare si cu gruparile care incearca alternative in afara UDMR, fara sa incercam sa ne obligam reciproc sa acceptam toate dezideratele celuilalt”.


?


“UDMR are sustinere masiva si majoritara din partea maghiarilor din Romania, trebuie sa colaboram si cu alte grupuri sau formatiuni, nu neaparat pe considerente matematice, legate de pragul electoral, ci in baza unui program al solidaritatii nationale intre maghiari”


?


„Deja exista o baza comuna, doar nu azi ne-am intalnit prima data, dar sunt si divergente. Am stat de vorba, sa incercam sa ne corelam in legatura cu dezideratele in privinta carora suntem de acord si sa nu incercam sa ne obligam reciproc sa uitam foarte repede aceste divergente”.


?


„Nu aveam iluzia ca vom ajunge foarte repede la un consens privind dezideratele noastre. Unele deziderate, cum ar fi formele de autonomie, invatamintul in limba maghiara, dezvoltarea Transilvaniei, sint comune, dar poate ca intelegem altfel prioritatile sau vedem altfel unele detalii”


?


„Dupa aceasta data (24 august n.r.), in functie de solutiile gasite, probabil ne vom mai intilni”,


?


„N-avem iluzia ca vom ajunge repede la un numitor comun in ce priveste detaliile”


?


?


Sinteza declaratii Laszlo Tokes”


„Astazi (ieri – n.r.) am decis sa continuam negocierile”


?


„Nu puteati astepta sa facem azi casatoria! Doar partenerii trebuie sa se cunoasca inainte”,


„Pana la casatorie e nevoie de cunoastere reciproca”.


?


… „La inceputul anului, am propus lista comuna, dar am fost refuzati, ignorati, judecati. Am trecut printr-o perioada fara dialog, deci n-avem iluzii ca ne vom intelege dintr-o data. Deocamdata, candidez independent, am 137.000 de semnaturi. Doar n-ati sperat sa vedeti o casatorie! Dar vrem o uniune cinstita, nu de partid”


?


... „Ne-am inteles in privinta continuarii negocierilor. Pana la finele lui august, vom raspunde in scris la documentele inaintate spre studiere. (…) Am propus constituirea unui for de coordonare a intereselor maghiarilor”.


?


„Mai presus de toate este sa ne unim fortele. Nu avem nici o sansa, de exemplu in Europa unita sa reprezentam interesul nostru de baza privind autoguvernarea, pana cand nu ne unim fortele noastre”,


?


“Inca sint candidat personal, cu 137.000 de semnaturi in favoarea mea. Nu ne-am asteptat sa reluam dialogul cu UDMR dupa ce, anul trecut, am fost refuzati, chiar ignorati. Dar am trecut peste intreruperea dialogului si azi ne-am inteles sa continuam negocierile”,


?


„Maghiarii din Romania nu au nicio sansa in Uniunea Europeana daca nu sunt uniti”


?


NOTA


Pentru prima parte a articolului dedicat intalnirii celor doi lideri maghiari – ?Marko&Tokes, am ales varianta prezentarii unei selectii de citate din conferinta de presa desfasurata dupa discutiile de la Cluj-Napoca.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.