Virusul Nilul de Vest face valuri si la Brasov

Virusul Nilul de Vest face valuri si la Brasov

0 87

Dupa ce doi romani au murit si alti sapte sunt infectati cu virusul West Nile, Ministerul Sanatatii a transmis Directiilor de Sanatate Publica sa monitorizeze toate cazurile de meningita din tara. Cetatenii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta la medic daca in urma intepaturilor de tantari prezinta dureri de cap intense, stari de voma si dureri de muschi. Locuitorii mai multor cartiere din Brasov se plang frecvent de numarul mare de tantari in blocurile in care locuiesc.
Dupa 14 ani virusul West Nile face din nou victime in Romania. In 1996 au fost confirmate aproape 400 de cazuri de infestare. In urma cu 10 zile, pe 19 si 22 august, doi barbati, unul din Bucuresti, celalalt dintr-un sat din judetul Constanta, au murit dupa ce au fost intepati de tantarul purtator al virusului West Nile. Pana in acest moment, au fost investigate 80 de persoane, niciuna din judetul Brasov. Dintre acestea, au fost confirmate sapte cazuri de infestare cu West Nile. Medicii spun ca simptomele nu sunt greu de recunoscut: pacientul infestat nu isi poate tine capul drept, nu poate indoi genunchii si acuza o stare de rau intens.
Locatarii mai multor zone din Brasov se plang de numarul mare al tantarilor din blocuri, care gasesc o zona propice in subsolurilor inundate de apa. Medicii DSP recomanda indepartarea acestor surse de colonizare a tantarilor si sfatuiesc populatia sa poarte bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi, ca sa evite intepaturile.
Virusul West Nile, transmis de tintari, a fost identificat in vara acestui an si in Grecia, unde a provocat zeci de decese. In Rusia, cel putin cinci persoane au murit in urma infectarii cu virusul West Nile in regiunea Volgograd. Virusul a mai lovit si in anii trecuti Romania. In anul 1996, la noi s-a inregistrat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa, cu un total de 393 de cazuri confirmate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.