Virusul Meir irita puscariasii

Virusul Meir irita puscariasii

0 190

Revolta puscariasilor continua, in ciuda declaratiilor pacifiste ale Administratiei Penitenciarelor. Conflictul declansat de proiectul de lege al peremistului si deputatul Nati Meir, semana izbitor cu evenimentele din ani `70. Atunci, sub pretextul hipiot „make love not war”, pacifist de altfel, au fost gratiati infractori cu duiumul, ca si pretext pentru inmultirea arestarilor si in randul libertinilor in gandire si fapte din acea vreme. Daca la inceputul saptamanii, opt penitenciare au fost sub asediu, astazi, in 26 de inchisori romanesti se bate cu gamela in gratii. Practic, sunt deja sapte zile de proteste. Mii de psucariasi din aproape toate penitenciarele din tara protesteaza impotriva calitatii hranei, a spatiilor de cazare, a pedepselor prea mari, impotriva Justitiei, impotriva temperaturii si a regimului politic. Dar, mai ales, pentru ca au crezut vorbele aruncate de un om, ales in Parlamentul Romaniei, Nati Meir. Pentru a neutraliza efectele nocive ale actiunii proaspatului milionar, via USA-Africa, intreaga conducere a tarii a facut presiuni in fata penitenciarelor. Meir iesise pe piata cu vestea ca ocnasii vor fi eliberati. Chiar a promovat un proiect de lege in acest sens. Vilva iscata pe aceasta tema i-a facut reponsabili pe primul ministru, presedintii camerelor parlamentului, ministrii si directorii de inchisori, care abia podidesc in a tine sub control „personalitatile” aflate dupa gratii.

Meir, portavocea detinutilor
Protestul a inceput la Penitenciarul din Codlea, unde detinutii, informati de intentiile legislative ale deputatului au refuzat mancarea pentru a sustine „proiectul Meir“. Adica, cel care preconizeaza sa lase in libertate cateva mii de infractori sub motivarea, foarte fragila, ca nu sunt recidivisti si nu au mai mult de cinci ani de executat in detentie. Directorul adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor(ANP), Sorin Dumitrascu, sarit ca ars, l-a nominalizat pe Meir ca fiind capul razmeritei generalizate, deoarece nu conditiile de detentie reprezinta preocuparea majora a celor incarcerati.

ANP fabuleaza, iar Tarceanu se implica
In ciuda evidentelor, administratorii penitenciarelor ies cu declaratii pacifiste. Chipurile revoltele exista, dar sunt mici, constand in „refuz de hrana“ si cateva zdrente incendiate. Acestea au fost declaratiile celor de la ANP. Agentiile de presa transmit ca numarul penitenciarelor atinse de „virusul Meir“ a tecut de 26. ANP declara ca se poarta negocieri cu puscariasii. Ca nu sunt probleme majore si totul se va rezolva pasnic, la masa tratativelor. Primul Ministru, Tariceanu, se implica si el in conflict. Aceiasi ANP ne mai spune ca situatia e sub control. Pana si ministrul Justitiei intervine pentru solutionarea starii de asediu din penitenciare. Agentia da comunicate ca mai e putin si ultimul ziar incendiat va fi stins. Raportarile de cifre si situatii suna insa a fals: nu exista revolte, nu exista nemultumiri, nu exista strigate de revolta, nu exista foc, nu exista nimic iesit din comun. Cum spuneam, in ciuda evidentelor…

Legea va fi respinsa
Meir sutine ca proiectul sau de lege a fost inaintat Guvernului cu un aviz favorabil de la ANP si ca mai sunt doar cateva zile pana cand el va prinde viata. Presedintele Camerei Deputatiilor, Bogdan Olteanu, il contrazice fundamental, insa: „Proiectul de lege isi va urma cursul legislativ si sunt sigur ca va fi respins. El nu beneficiaza de aviz favorabil de la ANP sau guvern. ANP nu da avize, singurul abilitat in acest sens fiind Executivul. Administratia a trimis doar o confirmare ca a primit proiectul, ca il studiaza si ca e important sa se discute despre conditiile din penitenciare“.
Meir nu s-a lasat prea usor. A vizitat inchisori, a stat de vorba cu detinutii, le-a facut promisiunea de eliberare. Dar, ce vor face detinutii cu liberatatea?… Asta in cazul in care o vor obtine.

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.