Vioara Stradivarius din nou pe scena!

Vioara Stradivarius din nou pe scena!

0 147

?


O stire asteptata de specialisti si de multa lume. Tanarul violonist Alexandru Tomescu (30 de ani) este castigatorul concursului organizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pentru incredintarea spre folosinta a viorii Stradivarius Elder 1702.


??


Stradivarius intre Voicu si Tomescu


Sa ne reamintim cateva detalii legate de istoria ultimelor luni legate de acest minunate viori.


Pe 9 martie 2007, dupa indelungate discutii cu Ministerul Culturii si Cultelor, familia lui Ion Voicu a predat instrumentul Statului roman. Madalin Voicu a declarat atunci ca este vorba de o donatie, pentru ca vioara apartine de drept Fundatiei Internationale „Ion Voicu”. Acesta sustine ca Ion Voicu ar fi acoperit pretul instrumentului, prin plati directe intr-un cont.


Vioara restituita a fost depozitata intr-un seif la Muzeul National de Arta. In prezent, vioara Stradivarius Elder 1702 este estimata la peste doua milioane de euro. Vioara este un bun de patrimoniu clasat in categoria „tezaur” si se supune regimului legal de protejare a patrimoniului cultural national mobil prevazut de Legea 182/2000.


In urma concursului organizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) in 7 septembrie pentru incredintarea spre folosinta a viorii Stradivarius Elder 1702, tanarul violonist Alexandru Tomescu (30 de ani), unicul candidat inscris, a fost declarat castigator, el urmand sa primeasca vioara pe baza unui contract si sa o foloseasca timp de cinci ani.


Pentru acest concurs, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a modificat una din conditiile de participare – limita de varsta (de la 35 la 45 de ani) pentru a-i acorda violonistului Gabriel Croitoru (41 de ani), sansa de a se inscrie. Croitoru a refuzat sa participe considerand noul concurs drept unul „incorect”.


?


Un castigator pe merit


Violonistul Alexandru Tomescu, singurul inscris in concurs, a impresionat juriul interpretand lucrari de Bach si Sibelius. Comisia de concurs a fost formata din violonisti de prestigiu care fac parte din juriul Concursului International „George Enescu” – sectiunea vioara.


Tomescu va canta la acest instrument timp de cinci ani, vioara urmand sa-i fie incredintata pe baza unui contract incheiat in termen de 60 de zile lucratoare de la data semnarii procesului verbal de consemnare a rezultatului, de catre membrii comisiei de concurs.
Alexandru Tomescu s-a nascut la 15 septembrie 1976, in Bucuresti, intr-o familie de muzicieni si a studiat vioara la Liceul de Muzica „George Enescu” sub indrumarea mamei sale, profesoara Mihaela Tomescu.


In 1999 a absolvit Conservatorul din Bucuresti, in 2000 – Southern Methodist University din Dallas, iar in 2001- Ecole Superieure de Musique din Sion, Elvetia. Din decembrie 2002, Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Nationale Radio.


Are in palmares mai multe premii obtinute in competitii internationale.


La aflarea rezultatului concursului, Alexandru Tomescu s-a declarat onorat sa poata canta pe un instrument folosit pe scene cu excelenta de marele violonist Ion Voicu.


?


Iza M.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.