Vinul rosu incetineste imbatranirea

Vinul rosu incetineste imbatranirea

0 61

Oamenii de stiinta americani au stabilit ca vinul rosu contine o substanta care franeaza procesul de imbatranire. Este vorba de substanta denumita resveratrol, de gasit nu numai in strugurii negri, ci si in merele de culoare rosie, cum ar fi Ionatanele, cele cunoscute sub denumirea de “Bot de Iepure” si inca cateva soiuri.
Consumate chiar si in cantitati mai mici, si vinul rosu, si merele, au un efect benefic asupra organismului si, in special, asupra inimii, mai ales ca ambele sunt si sarace in calorii.
Geneticianul Tomas Prolla, de la Universitatea din Wisconsin (SUA), arata ca “resveratrolul isi face efectul chiar si in cantitati mai mici decat s-a crezut pana acuma”. Chiar si numai un pahar cu vin rosu pe zi ( sau un aliment continand cantitatea respectiva de resveratrol) face ca inima sa “imbatraneasca” mai incet. Acest lucru poate explica de ce, in tarile in care se consuma regulat vin rosu, cum ar fi Franta sau tarile din Europa meridionala, imbolnavirile cardiovasculare sunt mai rare.
In plus, se stie ca resveratrolul are si efecte de combatere a anumitor feluri de cancer. Atata doar ca se mergea, in asemenea cazuri, de la premiza ca trebuie bauta o sticla pe zi – adica mult mai mult decat prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii, aceasta datorita alcoolului din vin.
Din nou se dovedeste ca natura ofera omului mult mai multe decat isi imagineaza acesta, dar, din pacate, studiile in domeniu se fac cu prea multa modestie, fiind preferate, probabil din comoditate, de catre medici a prescrierii medicamentelor sintetice, cu efect constructiv intr-o parte si distructiv inalta, mai ales in privinta ficatului, laboratorul organismului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.