Vineri a intrat in vigoare timbrul de mediu

Vineri a intrat in vigoare timbrul de mediu

0 86
Proprietarii de masini aflate la prima inmatriculare, cei care au cumparat un autoturism a carei taxa speciala sau taxa pentru emisiile poluante nu au fost achitate scot bani seriosi din buzunar. Cei care isi doreau o masina ieftina la mana a doua sunt panicati; la fel sunt sunt si comerciantii de autoturisme second hand, care se tem ca vor ramane cu masinile in parcare.
Din 15 martie toti proprietarii de autovehicule din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2 si N3 vor fi nevoiti sa plateasca noua taxa auto sub forma timbrului de mediu. Detinatorii masinilor aflate la prima inmatriculare sau cei pentru care instanta a dispus restituirea sau inmatricularea fara plata vreunei taxe, sunt acum buni de plata. Scutite de timbrul de mediu raman doar masinile inamtriculate dupa 1 ianuarie 2007, pentru care au fost achitate taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, spune Laura Olteanu, purtator de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov.
Calculul noii taxe se va face in functie de norma de poluare euro si va tine cont de nivelul emisiilor de dioxid de carbon, capacitatea cilindrica, vechimea si tipul de carburant pe care masina il foloseste. Astfel se poate ajunge la o crestere de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3, dar pot exista si situatii in care cresterea ajunge la 80%. Cel mai mult au de suferit cumparatorii, dar si  comerciantii care risca sa ramana cu masinile in garaje.
Cei interesati sa afle cu cat ar putea sa dea in plus pentru masina dorita, trebuie sa consulte site-ul ANAF In functie de caracteristicile masinii, un calculator va genera valoarea care trebuie achitata la ghiseele Directiei Fiscale.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.