Vindem fructe BIO ca sa cumparam conserve ECO

Vindem fructe BIO ca sa cumparam conserve ECO

0 180

„Muntii nostri aur poarta, / Noi umblam din poarta-n poarta.” Acesta este moto-ul romanilor care au fost binecuvantati cu materie prima de cea mai buna calitate si nu au reusit sa invete cum sa o exploateze.
Noul trend international este promovarea agriculturii „curate”, fara pesticide si ierbicide. Romania inca se bucura de acest gen de agricultura, avand un potential remarcabil in ceea ce priveste materia prima bio. Din pacate, circuitul economic al alimentelor bio nu este in favoarea noastra din moment ce suntem nevoiti sa cumparam inapoi aceleasi produse bio exportate sub forma de alimente procesate importate.
Lipsa fabricilor certificate ecologic din tara ne costa scump.
„In ciuda crizei economice si a lipsei subventiilor europene, fermierii care practica agricultura ecologica in Romania, persevereaza si cred in viitorul acestui tip de cultivare a pamantului“, scrie Agentia France Presse (AFP) intr-un articol despre produsele bio obtinute in tara noastra.
Agentia de presa franceza da exemplul lui Aurel Petrus, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale ecologice din Romania, care detine 1.300 de hectare de teren in comuna Stefan cel Mare, din judetul Calarasi, la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti.
Cea mai mare parte din recoltele fermierului din Calarasi este exportata in Germania sau in Austria, deoarece in Romania lipsesc unitatile de procesare certificate.
„Pentru agricultura ecologica, nivelul de sustinere din Uniunea Europeana este unul, iar la noi nu este niciunul“, spunea agricultorul, citat de aceeasi sursa.
Asa cum preciza Ion Toncea intr-un interviu pentru „Adevarul“, Romania nu poate sa beneficieze de aceasta „mana“ europeana, deoarece persoanele care au negociat Planul National de Dezvoltare Rurala nu au avut suficiente argumente pentru a sustine la Bruxelles, necesitatea dezvoltarii agriculturii bio in Romania, desi documentatia exista.
„Mi-e teama ca pana in 2013 nu se mai poate face nimic“, spune Ion Toncea. „Daca puteam primi acesti bani, poate ca acum aveam deja peste un milion de hectare cultivate in sistem ecologic“, a adaugat el.
Asa ca, pana se vor calma lucrurile, Romania va ramane acel pamant al tuturor posibilitatilor exploatat de baietii destepti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.