Vin gazele rusesti!

Vin gazele rusesti!

0 158

Ucraina semneaza acordul de reluarea a livrarilor de gaze spre Europa si renunta la adaugirile contestate de Moscova
Compania rusa Gazprom a anuntat luni dimineata ca Ucraina a semnat acordul ce permite reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa, renuntand la clauza aditionala contestata in ajun de Moscova.
„O delegatie a Gazprom a participat la negocierile cu Kievul luni dimineata in capitala ucraineana. In finalul acestor negocieri, partea ucraineana a semnat protocolul cu privire la regulile de supraveghere a tranzitului de gaze naturale rusesti via Ucraina, fara alte rezerve”, se arata intr-un comunicat al companiei rusesti, dat publicitatii la Moscova.
Luni seara, spre surprinderea intregii comunitati europene care astepta reluarea livrarilor de gaze catre Europa dupa anuntul oficial din cursul diminetii privind ajungerea la un acord intre Ucraian si Rusia, presedintele rus Dimitri Medvedev a cerut guvernului de la Moscova sa nu il aplice intrucat partea ucraineana adaugase la varianta agreata de Moscova o anexa, respectiv o declaratie scrisa de mana in care Ucraina invinuia Rusia pentru actuala criza a gazelor.
„Europa trebuie sa transmita un semnal clar – nu Rusiei, pentru ca aceasta sa-si vanda ieftin marfa – ci Ucrainei, cu scopul ca aceasta sa isi asume un comportament civilizat si normal”, a declarat duminica seara premierul rus, Vladimir Putin, care a cerut organizarea de negocieri luni la Bruxelles intre oficiali rusi si europeni.
Purtatorul de cuvant al comisarului european al energiei Andris Piebalgs a declarat ca „Bruxelles-ul intelege” pozitia Rusiei, care se opune oricaror anexe din partea ucraineana, ceea ce schimba, in opinia partii ruse, spiritul protocolul convenit de Rusia si Cehia, tara care exercita in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene.
Intre timp, toate grupurile de observatori internationali si-au ocupat locurile in teren, la obiectivele de pe teritoriul Rusiei si Ucrainei, si sunt gata sa-si inceapa activitatea in orice moment in vederea reluarii livrarilor de gaze.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.