Viermele din ochi

Viermele din ochi

0 119

Nu va ganditi la minuni, nu este vorba de viermi gasiti prin ochii celor care ne guverneaza, ci unul normal, extras din ochiul unui cetatean la Spitalul Clinic de Oftalmologie. Si viermele extras nu era nici macar portocaliu, asa ca voi incerca sa prezint faptele cum le-a comunicat managerul spitalului.
Primele investigatii privind viermele arata ca ar fi vorba despre un parazit care ar putea fi transmis prin intepatura unui tantar, astfel de cazuri fiind foarte rare in Romania, a declarat managerul Spitalului Clinic de Oftalmologie, Monica Pop.
„Este o suspiciune. Investigatiile continua. Medicii din laborator estimeaza ca ar fi vorba despre un parazit, dirofilaria, care s-ar transmite prin intepatura unui tantar. Daca este asa, atunci autoritatile trebuie sa inceapa din timp campania de deratizare, dezinsectie, detantarizare si combatere a vectorilor infectiosi”, a adaugat managerul spitalului.
Monica Pop a precizat ca, din fericire, starea barbatului este buna, dar ar fi necesare si alte investigatii. Barbatul a fost operat, duminica, la Spitalul Clinic de Ofltamologie din Bucuresti, interventie in urma careia medicii i-au scos din ochi un vierme de aproape zece centimetri, care este analizat in laboratoarele de specialitate. Dupa interventie, medicul Pop a spus ca barbatul va mai ramane internat si ca acest accident nu i-ar putea pune in pericol vederea, el urmand un tratament pentru cateva zile.
Potrivit managerului spitalului, medicii de laborator i-au spus ca, in ultimul deceniu, au mai intalnit doua cazuri de dirofilaria la om, unul cu localizarea viermelui in axila, iar altul in frunte. Vectorul de transmitere al dirofilariozei la om este tantarul, dar cele mai multe cazuri documentate la om au fost in bazinul mediteranean.
Medicii de la Clinica Veterinara a Universitatii de Stiinþe Agricole a Banatului s-au confruntat cu primul caz de dirofilariozã in anul 2007. Primul caz facut public este al unei femele de ciobanesc german apartinand unei familii din Timisoara. Dupa ce a fost diagnosticat cu acest parazit, cainele a fost in cele din urma vindecat, dupa ce a fost tratat cu medicamente pe baza de arsenic.
In 2007, medicii veterinari au vorbit despre doua cazuri de dirofilaria. Ei spun ca boala poate afecta si oamenii. Dirofilaria este o zoonoza (boala care se transmite de la animal la om). In Romania boala a mai fost citata in anii ’50, in sudul tarii, tot in zone cu temperaturi ridicate.

Si uite cum nu mai stii unde sa stai: la Polul Nord sau la Ecuador?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.