Videanu a anuntat instaurarea starii de urgenta in sistemul energetic

Videanu a anuntat instaurarea starii de urgenta in sistemul energetic

0 90

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a anunta ieri ca a luat decizia de a instaura starea de urgenta in sistemul energetic, in urma sistarii livrarilor de gaze rusesti catre Romania. Ulterior, Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat „situatie de urgenta”, nu „stare de urgenta”, cum a anuntat ministrul de resort.
„Am luat decizia de a instaura starea de urgenta”, a declarat Videanu, dupa sedinta Comisiei de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, convocata la sediul ministerului. El a adaugat ca volumul de gaze care se afla acum in depozite asigura o autonomie de 60-80 de zile. „Starea de urgenta da posibilitatea negocierii directe pentru achizitia de combustibili pentru siguranta aprovizionarii”, a spus ministrul. Totodata, aceasta decizie a fost luata pentru a permite Transgaz sa gestioneze operativ sistemul si sa furnizeze gaze in ordinea prioritatilor. „Prioritatea este reducerea in continuare a livrarilor de gaze catre CET-uri si inlocuirea cu combustibil alternativ”, a precizat Videanu.
Starea de urgenta sau starea de asediu poate fi instituita doar de presedintele tarii, prin decret, contrasemnat de premier si publicat in Monitorul Oficial. Starea urgenta poate fi decretata atunci cand este amenintata siguranta nationala si este iminenta producerea unor dezastre.
Livrarile de gaze rusesti catre Romania au fost sistate in totalitate miercuri, dupa ce furnizarea a fost intrerupta in jurul orei 09:00 si la statia de la Mediesul Aurit (judetul Satul Mare).

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.