Viata lui Saddam Hussein

Viata lui Saddam Hussein

0 295

Presedintele Inaltului Tribunal Penal Irakian, Aref Abdul-Razzaq al-Shahin, a declarat ca sentinta pronuntata impotriva lui Saddam Hussein trebuie pusa in aplicare, conform legislatiei irakiene, in urmatoarele 30 de zile, intrucat apelul impotriva sentintei data impotriva acestuia a fost respins.


?


?


28 aprilie 1937 – Se naste Saddam Hussein in satul al-Awja, la 150 de kilometri nord de Bagdad.


Octombrie 1956 – Se alatura revoltelor impotriva regalistilor probritanici si devine militant al partidului Baas, panarab.


Octombrie 1959 – La un an dupa inlaturarea monarhiei, Saddam ia parte la tentativa de asasinare a premierului Abdel-Karim Kassem, apoi fuge in strainatate.


Februarie 1963 – Se intoarce la Bagdad, cand partidul Baas preia puterea printr-o lovitura de stat militara, dar noua luni mai tarziu partidul este inlaturat de la putere. Capturat si incarcerat, Saddam este ales adjunctul secretarului general al formatiunii.


Iulie 1968 – Saddam participa la un complot care vizeaza organizarea unei lovituri de stat care sa readuca la putere partidul Baas si inlaturarea presedintelui Abdul-Rahman Aref.


Martie 1975 – In calitate de vicepresedinte al Consiliului Revolutionar de Comanda (RCC), semneaza acordul frontalier cu sahul Iranlui, care suspenda sprijinul acordat revoltei kurzilor din Irak, provocand colapsul acesteia.


16 iulie 1979 – Saddam Hussein preia puterea dupa ce presedintele Ahmed Hassan al-Bakr renunta la functia de presedinte al RCC.


22 septembrie 1980 – Saddam declara razboi Iranului, acesta durand opt ani.


16 martie 1988 – Fortele irakiene lanseaza un atac chimic asupra orasului kurd Halabja, provocand moartea a 5.000 de persoane.


20 august 1988 – Irakul si Iranul pun in aplicare un acord de incetare a focului. Campania impotriva kurzilor continua.


2 august 1990 – Irakul invadeaza Kuwaitul, determinand Consiliul de Securitate al ONU sa impuna sanctiuni regimului de la Bagdad.


17 ianuarie 1991 – Fortele americane incep razboiul din Golf, printr-un atac aerian asupra Irakului, si ocupa Kuwaitul. Ostilitatile se incheie la 28 februarie, cu evacuarea militarilor irakieni din Kuwait.


15 octombrie 1995 – Saddam castiga un referendum prezidential si este ales cu peste 99 la suta din voturi.


15 octombrie 2002 – Rezultatele oficiale arata ca Saddam castiga 100 la suta din voturi in cazul unui referendum pentru un nou mandat.


7 decembrie 2002 – Saddam isi cere scuze pentru invadarea Kuwaitului, dar acuza conducerea emiratului. Kuwaitul refuza sa accepte scuzele.


Februarie 2003 – In primul interviu acordat dupa mai multe decenii, Saddam neaga ca Bagdadul detine arme interzise sau intretine legaturi cu al-Qaida.


20 martie – Statele Unite declanseaza razboiul impotriva Irakului.


9 aprilie – Fortele americane patrund in centrul Bagdadului, in timp ce regimul de 24 de ani al lui Saddam Hussein sucomba.


22 iulie – Militarii americani confirma ca cei doi fii ai lui Saddam, Uday si Qusay, au fost ucisi intr-o batalie la Mosul.


14 decembrie – Oficialii americani anunta capturarea lui Saddam Hussein.


19 octombrie 2005 – Se deschide procesul in care fostul lider irakian este acuzat de crime impotriva umanitatii pentru uciderea a 148 de siiti in satul Dujail, in 1982, dupa o tentativa de asasinare. Pledeaza nevinovat.


21 august 2006 – Incepe procesul in care este acuzat de crime de razboi in campania Anfal, care a provocat moartea a zeci de mii de kurzi in 1988.


5 noiembrie 2006 – Un tribunal din Bagdad il declara pe Saddam Hussein vinovat de crime impotriva umanitatii si il condamna la moarte prin spanzurare pentru uciderea a 148 de siiti la Dujail.


26 decembrie 2006 – O Curte de Apel din Irak confirma verdictul si pedeapsa pronuntate impotriva lui Saddam Hussein in cazul Dujail.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.