Viata bate filmul, moartea bate viata, presa bate moartea

Viata bate filmul, moartea bate viata, presa bate moartea

0 270

V-ati obisnuit sa vi se tot spuna, ba chiar sa constatati cu nenumarate prilejuri pe pielea dumneavoastra, ca viata bate filmul. Nu exista eveniment fabricat de imaginatia de celuloid care sa intreaca in grozavie sau neprevazut ceea ce rezerva viata. Care pare sa fie producatorul absolut al celor mai fanteziste scenarii.


Ce bate, insa, viata? Moartea, desigur, veti raspunde imprudent si previzibil. Si ce bate moartea? Nu va ganditi la cine stie ce medicament miraculos preparat dupa reteta din „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” sau la vreo pastila de longevitate. Raspunsul este mult mai simplu si mai terestru: presa. Nu v-ati asteptat, este?


Cum face presa, daca nu sa bata moartea, macar s-o intreaca, s-o devanseze? Va spun eu, ca sa nu va mai perpeliti: da un telefon. Asa au facut reporterii agentiei nationale de stiri siriene (SANA), care au sunat la redactia unui ziar din Beirut ca sa ceara relatii despre asasinarea unui ministru libanez. Curat gazetaresc pana acum. Doar ca telefonul venea cu o ora inainte de asasinarea ministrului! Uite-asa presa poate anticipa moartea cu 60 de minute, iar stirea de presa bate epitaful.


KGB-ul, sub porecla postmoderna FSB, un serviciu cu destule inrudiri in iad ca sa fie calificat drept diabolic, se dedica? de obicei infrangerii vietii. Uneori, se intimpla ca victimele sale sa fie din presa, asa cum a fost cazul jurnalistei Anna Politovskaia si al seriei negre de ziaristi asasinati pentru ca au criticat Kremlinul. KGB-ul poate, insa, in situatii rarisisime, sa invinga moartea. Fostul spion kaghebist Aleksandr Litvinenko, stabilit la Londra cu multi ani in urma, a decedat acum doua zile intr-un spital londonez, dupa ce a fost otravit la comanda. Acuza impotriva presupusului comanditar al mortii sale si-a rostit-o dupa trecerea in nefiinta, prin vocea unui prieten, care a citit presei mondiale mesajul postum al amicului ucis: „(…) Ai dovedit ca nu ai respect fata de viata, libertate sau fata de orice alta valoare a lumii civilizate (…), domnule Putin!”


Litvinenko a murit iradiat cu poloniu 201, o substanta radioactiva atat de rara incat abia se produc 100 de grame pe intregul glob in decursul unui an. Ca o ironie a soartei, Vladimir Putin tocmai se exprimase vehement intr-un cadru oficial international impotriva alimentelor provenite din Romania si Polonia, pe motiv ca acestea ar fi contaminate. Daca zicea radioactive, nimerea la fix.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.