Veterinari britanici opereaza la Zarnesti

Veterinari britanici opereaza la Zarnesti

0 50

Este cunoscuta activitatea doamnei Cristina Lapis de protejare a animalelor, mai ales a cainilor vagabonzi din Brasov – ocazie cu care a sarit putintel peste cal prin pretentiile conditiilor de cazare si intretinere a animalelor, mai mult decat omenesti – si, mai nou, a ursilor in rezervatia “Liberty” de la Zarnesti-Piatra Craiului.
Infiintarea rezervatiei de ursi este un lucru demn de toata lauda, acolo fiind adunati in primul rand ursii gunoieri din Racadau-Brasov, in rezervatie acestia simtindu-se “ca la ei acasa”, aria rezervatiei fiind foarte mare. In plus ursii nu vor mai suferi de foame acuta si nu mai sunt obligati sa manance tot felul de resturi, chiar nedigerabile, caci li se asigura , la nevoie, hrana necesara.
Urmatorul pas ce se doreste a fi facut este aducerea in rezervatie a tuturor ursilor tinuti in captivitate, in conditii improprii, prin tara, in aceasta privinta inceputurile fiind promitatoare, aici animalele putand fi supravegheate, controlate si ingrijite si din punct de vedere al sanatatii.
Astfel, un urs adus de la Sinaia, unde era tinut in lanturi, urs botezat Max, a fost recent supus unei operatii de cataracta, deoarece ajunsese sa nu mai vada aproape deloc. Interventia a fost facuta atat de veterinari romani, cat si de cei doi medici veterinari veniti special din Marea Britanie in acest scop.
Medicul David Davidson a declarat, dupa interventie, ca este vorba de o premiera mondiala si o experienta ce deschide noi perspective in domeniu, urmand ca in viitorul apropiat sa se continue in rezervatie asemenea actiuni
La eveniment a asistat si o echipa de la “Animal Planet”, condusa de Vivica Parson, pentru a filma nu numai succesul interventiei chirurgicale, ci si momente din viata ursilor si a altor animale salbatice din zona, documentarele urmand sa fie prezentate publicului fara posibilitati de a urmari “pe viu” cum traiesc animalele in libertate, mai ales celui din tarile in care asemenea animale sunt pe cale de disparitie sau chiar nu mai exista.
Iata o actiune laudabila, mai ales ca astfel se da si un mic “branci” revigorarii turismului in zona, prin aceste documentare fiind facute cunoscute frumoasele zone din acest colt al Romaniei.
Asteptam ca, in acest sens, si autoritatile locale sa puna un umar de sprijin si sa dea o mana de ajutor, totul fiind in interesul lor si al celor pe care ii pastoresc.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.