Veste buna pentru universitari – proiect de creştere cu 70% a salariilor...

Veste buna pentru universitari – proiect de creştere cu 70% a salariilor debutanţilor şi cu 177% a lectorilor şi a şefilor de lucrări

0 396

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că Ministerul Educaţiei a aprobat un proiect care prevede creşterea cu minim 70% a salariilor debutanţilor din universitar şi preuniversitar şi cu maxim 177% pentru lectorii şi şefii de lucrări din universitar. Proiectul, trimis la Ministerul Muncii, va fi discutat, luni, cu premierul Victor Ponta şi cu reprezentanţii sindicatelor.
„Este vorba de un proiect pe marginea legii salarizării. Această creștere de 177% este un maxim, care se propune pentru lectorii și șefii de lucrări din învăţământul universitar, deoarece aceștia aveau salariile foarte mici, apropiate de cele ale debutanților.
Altfel, şi pentru universitar şi pentru preuniversitar, propunerea de salarizare pleacă de la un minim de circa 70%, care se acordă debutanţilor din învăţământul preuniversitar și din învăţământul universitar. Acest proiect este rodul consultărilor care s-au derulat pe o perioadă de două săptămâni împreună cu sindicatele din educaţie şi a fost înaintat Ministerului Muncii zilele trecute”, a declarat, joi, la B1 TV, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că acest proiect urmează să fie discutat, luni, în cadrul unor consultări cu premierul Victor Ponta şi cu reprezentanţi ai sindicatelor. La întâlnire ar putea participa şi ministrul Finanţelor şi cel al Muncii.
Întrebat în repetate rânduri de impactul bugetar al acestui proiect, ministrul a refuzat să răspundă, spunând că acest aspect va fi discutat luni.
Totodată, el a subliniat că în afară de creşteri salariale, proiectul mai cuprinde şi alte elemente cum ar fi sporul de mediu rural/mediu izolat, între 5% şi 20%, sporul pentru cei care lucrează în învăţământul special, de 15%, sporul pentru dirigenţie de 10% şi alte astfel de sporuri.
În ceea ce priveşte data majorării salariilor, ministrul a afirmat că se va decide în urma discuţiilor cu sindicatele. „Eu ştiu de o propunere care ar viza o creştere salarială de 10% din luna decembrie a acestui an”, a spus Cîmpeanu.
Întrebat de apariţia acestui proiect, în condiţiile în care premierul Victor Ponta a afirmat că nu sunt bani decât pentru sistemul sanitar, Cîmpeanu a precizat: „Premierul a spus că nu promovează prin ordonanţă de urgenţă măriri salariale decât pentru sistemul sanitar. Acest document vizează proiectul noii legi a salarizării”.
”Toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate„, a declarat, marți seara, la România TV, premierul Victor Ponta.
Şeful Guvernului a anunţat, marţi, la finalul discuţiilor cu reprezentanții sindicatelor din sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare privind majorarea cu 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.