Veniturile foarte mari verificate de fisc

Veniturile foarte mari verificate de fisc

0 219

Fiscul ii va verifica pe cei cu venituri foarte mari si le va impozita veniturile de natura necunoscuta
Un departament din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/ va verifica persoanele cu venituri foarte mari si le va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natura necunoscuta, estimate prin metode de control indirect.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi, la finalul sedintei de guvern, ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli si elementele de crestere de avere, in conditiile inexistentei unor venituri corespunzatoare, declarate Fiscului.
Impozitarea cu 16% va fi aplicata doar daca diferenta intre situatia fiscala personala si veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.
Ministrul Finantelor si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au mentionat ca aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit.
De altfel, o misiune de asistenta tehnica pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, va veni in Romania in ianuarie 2011, urmata de o misiune tehnica a administratiei Fiscale din Franta, in februarie. In Romania, procedura de verificare va fi stabilita prin hotarare de guvern, pana la finele lunii ianuarie 2011.

El a estimat ca noul departament din ANAF va controla circa 200-300 de persoane foarte bogate, dar a precizat ca intai vor fi create criteriile, iar persoanele care vor fi controlate vor fi acelea care ies, ca la testele-grila, din sablonul dat de acele criterii.

Potrivit lui Blejnar, a fost creat astfel cadrul legal pentru a fi verificata orice persoana fizica cu o diferenta semnificativa, de 12.000 13.000 euro fata de veniturile declarate, si ca Fiscul are acum posibilitatea reala de a combate evaziunea fiscala si munca la negru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.