La ceas de seră, Vela a făcut vrerea lui Iohannis: Lumina Sfântă...

La ceas de seră, Vela a făcut vrerea lui Iohannis:
Lumina Sfântă va fi „raționalizată”!

0 111

Președintele Klaus Iohannis le ceruse premierului Ludovic Orban și ministrului de Interne, Marcel Vela, să revină asupra acordului încheiat cu Biserica Ortodoxă, privind distribuirea paștilor și a Luminii Sfinte de sărbătorile pascale și să găsească altă modalitate, care să mențină izolarea la domiciliu.
Drept urmare, ministrul de Interne Marcel Vela a revenit asupra acordului MAI-BOR pe care l-a anunțat marți seara, privind distribuirea paștilor și a luminii sfinte și a anunțat miercuri o altă procedură. Asta și datorită împotrivirii sindicatului polițiștilor, care nu a dorit ca oamenii legii să împartă enoriașilor lumina sfântă.

Potrivit noului acord încheiat între Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Biserica Ortodoxă Română (BOR), credincioșii nu pot participa la slujbe nici în biserici și nici în afara lor. Paștile (pâinea sfințită) și Lumina Sfântă vor fi împărțite doar de clerici și de voluntarii din parohie, fără polițiști, așa cum era în acordul anterior, iar credincioșii le vor primi din pragul casei sau de la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă. Doar în spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI, care vor fi în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.​ În rest, cadrele MAI se vor ocupa cu menținerea ordinii publice și cu respectarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare.

,,Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”, a declarat ministrul Vela.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.