Vegetatia Urbana valoreaza milioane de euro

Vegetatia Urbana valoreaza milioane de euro

0 145

Copacii au un rol foarte important in viata noastra de zi cu zi: reduc poluarea. Frunzele lor capteaza particulele de praf ce plutesc in aer, in acest fel evitand problema de a inhala acest praf.
Plantele fata de fotosinteza dezvolta si alte procese, cum ar fi evapo-transpiratia. Frunzele elibereaza vapori de apa ce racoresc si fac mai umed aerul.
Reduc poluarii sonore. Frunzele pot actiona ca niste amortizoare fata de zgomotul generat de trafic si in general de tot cea ce pune in miscare orasul.
Fiecare copac functioneaza ca un adevarat ecosistem. In el traiesc pasari, insecte si multe alte forme de viata. Daca taiem un copac, taiem si viata tuturor fiintelor ce traiesc in el sau cu ajutorul lui.
Pentru toate acestea si pentru multe altele, copacii sunt adevarate mine de aur in asezarile urbane din intreaga lume.
Pentru a cuantifica beneficiile aduse de copaci, atat ecosistemului cat si bugetului local, a fost realizat, anul trecut, un studiu in orasul Torbay din Marea Britanie, informeaza Green Report.
Obiectivul final al acestui studiu a fost stabilirea valorii in bani a fiecarui copac si a vegetatiei urbane, precum si a eficientei copacilor privind capacitatea acestora de absorbtie a carbonului si a altor substante poluante, iar rezultatele studiului au fost facute publice anul acesta.
Astfel s-a constatat ca specii de copaci precum frasinul, platanul, fagul, stejarul, chiparosul sau alunul, au o importanta majora in cadrul ecosistemului din regiune datorita capacitatii superioare de absorbtie a materiilor poluante din atmosfera.
Folosind tehnologia i-Tree, studiul a relevat ca cei aproximativ 818 mii de arbori ai orasului Torbay reprezinta un activ in numerar in valoare de peste 300 de milioane de euro. Anual, copacii mai aduc prin “serviciile” lor o contributie in valoare de aproximativ 400 mii de euro.
Radacinile copacilor retin apa din ploaie. Acestea ii permit sa se duca incet spre sol pana la rauri, mentinand fluxul stabil si de multe ori evitand inundatii sau secete. Copacii evita eroziunea solurilor sustinand particulele acestuia cu ajutorul radacinilor.
Toate aceste lucruri sunt importante, insa unul din cele mai importante este eliminarea CO2 din spatiu. Arborii sunt plamanii unui oras, prin procesul de fotosinteza ei duc la preluarea CO2 din atmosfera si elibereaza oxigenul necesar pentru viata oamenilor si a tuturor fiintelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.