Vegetarienii predispusi mai putin la cancer

Vegetarienii predispusi mai putin la cancer

0 156

O dieta vegetariana ar putea ajuta organismul uman sa se protejeze impotriva mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu britanic publicat recent in American Journal of Clinical Nutrition, informeaza BBC News.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 52.700 de persoane si a relevat faptul ca voluntarii vegetarieni au dezvoltat, per total, un numar semnificativ mai mic de forme de cancer, comparativ cu voluntarii care consumau carne. In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit o rata destul de ridicata a cancerului colorectal – o maladie asociata cu consumul de carne – in randul vegetarienilor.
Desi medicii recomanda tuturor pacientilor sa consume cinci fructe sau legume pe zi, pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului si a altor maladii, in prezent exista foarte putine dovezi care sa demonstreze legatura directa dintre sanatate si dieta vegetariana.
Studiul a analizat dietele voluntarilor, cu varstele cuprinse intre 20 si 89 de ani, recrutati in Marea Britanie, in anii 1990. Cercetatorii au impartit participantii in patru categorii: „consumatori de carne”, „consumator de peste”, „vegetarieni” si „veganisti „(strict vegetarieni).
In timpul perioadei de monitorizare, s-au inregistrat mai putine cazuri de cancer decat se asteptau cercetatorii, probabil pentru ca voluntarii aveau o stare de sanatate mai buna decat majoritatea populatiei.
Insa o scadere semnificativa a tuturor tipurilor de cancer a fost inregistrata in grupul „consumatorilor de peste” si „al vegetarienilor”, comparativ cu grupul „consumatorilor de carne”.
Joanne Lunn, specialist nutritionist la British Nutrition Foundation, a concluzionat ca acest studiu intareste si mai mult convingerea oamenilor de stiinta care considera ca maladiile canceroase sunt foarte complexe si ca factorii care tin de stilul de viata sunt foarte importanti in determinarea riscului unei persoane de a se imbolnavi de cancer.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.