Veche colonie de microbi in Antarctica

Veche colonie de microbi in Antarctica

0 196

O descoperirea probabil importanta, detaliata in editia din 17 aprilie a jurnalului Science, ar putea prezenta un model despre cum poate viata sa supravietuiasca pe planete reci cum ar fi Marte sau Europa.

Microbii, care supravietuiesc fara lumina si oxigen, au fost descoperiti in apa care se scurge din ghetarul Taylor, unul dintre ghetarii din estul Antarcticii, intr-o zona cunoscuta drept Vaile Uscate McMurdo.

Regiunea McMurdo este considerata drept unul dintre cele mai aride deserturi din lume, lipsit complet de animale si plante complexe.

Oamenii de stiinþta au prelevat mostre de apa din Blood Falls, o cascada bizara, de culoare rosie, care este alimentata din interiorul ghetarului Taylor.

Analizele au relevat ca apa ghetarului conþine microorganisme care folosesc sulful pentru a extrage fierul din roca (fierul este responsabil pentru culoarea rosie a cascadei).

„Cand am inceput analiza chimica a mostrelor nu am gasit oxigen deloc. Atunci a devenit foarte interesant, un adevarat moment de satisfactie „, a declarat cercetatoarea Jil Mikucki.

Cercetatorii nu pot sapa pana la lacul care este locul de origine al microbilor pentru ca gheata este prea groasa si prea departe de marginea ghetarului. Ei sunt de parere totusi ca lacul este mai mic de 5 kilometri in diametru si ca s-a format, cel mai probabil, in urma cu doua milioane de ani.

Testele genetice au sugerat ca microbii sunt similari cu cei gasiti in mediul marin, in ziua de astazi, despre care oamenii de stiinta cred ca sunt de fapt o ramasita a unei populatii care a fost initial mult mai mare. Cand nivelul apelor a scazut suficient, lacul a fost separat de mare si acoperit in cele din urma de ghetar.
Oare cate surprize ne mai ofera „casa” noastra, Terra?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.